Beltér Burkolat Csempe Fürdőszoba Kültér, kert Otthon, lakás Padlólap

Hidegburkolat, burkolás – mire figyeljünk burkoláskor?

A megfelelő műszaki tulajdonságokkal rendelkező, tetszetős padlólap megtalálása, kiválasztása után a szükséges mennyiség meghatározása, és megvásárlása a legfontosabb lépés. A szükséges mennyiséget mindenképp egyszerre, ugyanazon kereskedésből vásároljuk meg, 10-15 % vágási veszteséggel számolva. 

Tehát a felület mért / kiszámított méreténél 10-15 %-al többet vegyünk. A mennyiség kiszámításához meg is rajzolhatjuk a felületet, és a burkolat kiosztását. Ebben kérhetjük a burkoló szakember, vagy a szakkereskedő segítségét.

Azért fontos, hogy a szükséges burkolat mennyiséget egyszerre vásároljuk meg, mert a különböző gyártási ciklusban készült kerámia burkolatok esetében minimális színárnyalat és méretbeli (kalibrációs) különbségek fordulhatnak elő. A vásárolt terméken mindig ellenőrizzük a dobozokon lévő műszaki adatok egyezését. (típusszám, osztály, kopásállóság, színkód, kalibráció, gyártási dátum stb).

Az ajánlott többletmennyiség vásárlásával jó, ha megmarad akár egy doboznyi burkolat is, hisz jó esetben évekig ugyan az a burkolatunk marad, és egy estleges csőtörés miatti burkolat bontás esetén könnyedén, színben, méretben teljesen egyező padlólappal hozhatjuk rendbe a helyiséget a javítás után.

Wellis DubloFontos megemlítenünk fürdőszoba, és leginkább a beépített kád burkolását. Ehhez bármilyen csempét választhatunk, amit a fürdőszobánk falának burkolására egyébként is választanánk. A kád oldalának, oldalainak burkolásához szükséges mennyiséggel kell csupán többet vásárolnunk. Kérjük a burkoló szakembert, hogy a kád oldalának burkolatában hagyjon szerelőnyílást! Esetleges meghibásodás esetén hozzá kell férnünk a kád lefolyójához a kád kibontása nélkül is! (Ajánlottabb kád elő- és/vagy oldallap használata.)

A burkolólap csomagolását őrizzük meg mindenképp, mert utánrendeléskor szükségünk van a rajta feltüntetett adatokra, hogy ugyan azt a típust, egyező színkóddal és kalibrációval tudjuk beszerezni. Ám azt meg kell jegyeznünk, hogy még így sem biztos, hogy találunk teljesen egyező műszaki adatokkal rendelkező burkolatot.

A burkolás megkezdése előtt kérjük meg a burkolást végző szakembert, hogy ellenőrizze a burkolatok minőségét! A burkolatokra vonatkozó minőségi kifogást leburkolt kerámialapoknál már nagyon nehezen érvényesíthetjük. Olyan hibára vonatkozó reklamációt nem tudunk érvényesíteni, mely kifogás már a burkolás előtt is észlelhető (méreteltérés, színeltérés, felületi hiba, görbeség… stb.) Érdemes azonban megtartani minden egyes dobozt, hogy esetleges reklamáció esetén bizonyítani tudjuk igazunkat – ez azonos műszaki adatokkal, mégis eltérő tulajdonsággal rendelkező lapoknál lehet mérvadó. Fontos, hogy a leburkolt lapok esetében a minőségi kifogást sokszor elutasítják, hisz a szakembernek látnia kell az esetleges minőségi problémát, és ha mégis lerakja a lapokat, az ő felelőssége, a kifogásunkat nála érvényesíthetjük.

Carneval6Gondosan tervezzük meg a burkolást, akár a szakemberrel együtt. Kérjük a segítségét, szánjunk rá időt, beszéljük meg vele. Tervezzük meg a vágások helyét: melyik sarok, melyik falnál legyenek a vágott lapok? Gondoljuk ki a díszítő elemek helyét – ne takarja el majd valamilyen berendezési tárgy. 

Válasszunk a padlólaphoz, csempéhez színben leginkább illő fugát.

A kereskedelemben kapható élvédő és burkolatválasztó elemek kínálata ma már igencsak széleskörű. Használjuk ezeket az elemeket, hisz esztétikusan le tudják zárni a burkolatot, vagy különböző burkolatokat elválaszthatunk használatukkal.

Ne féljünk segítséget kérni a választásban, tervezésben szakembertől! Ma már rengeteg lehetőség áll rendelkezésre a tervezéshez.
Az OtthonDepo.hu webáruház bemutatótermeiben látványterv készítést is kérheti >>

 

 

Read previous post:
Grohe új Grohtherm 1000 termosztátos kádcsaptelep

A Grohtherm termosztátos csaptelepek népszerűsége húsz évvel ezelőtti megjelenésük óta folyamatosan töretlen. A Grohe a vezető pozíciót köszönheti annak, hogy...

Close