Beltér Burkolat Padlólap

Hosszúkás, fahatású padlólapok burkolási mintái

A lakberendezési trendekben napjainkig nagy szerepet kapnak a fa burkolatok, vagy éppen a fa hatású hidegburkolatok. Ami nem meglepő, hisz vizuálisan teljes mértékben kielégitik a fa természetessége iránti vágyainkat otthonunkban.

A technikai fejlődésnek hála, egyre elterjedtebbek a mind természetesebbnek ható, fa lecekre/deszkára emlékeztető hidegburkolatok, azaz a hosszúkás famintás padlólapok.

Az alábbi kép tökéletesen személteti, hogy küllemre mintha valóban egy deszkát látnánk.

A famintás hidegburkolatok – a szó szoros értelmében – otthonunk minden helyiségébe alkalmas burkolatok. Egy hosszúkás fahatású padlólap éppoly jól mutat a nappaliban, mint a konyhában, de akár fürdőszobánkba is kiváló választás. A hidegburkolatok műszaki adottságai miatt ugyanis vízállóak! (A megfelelő vízszigetelés, ragasztó és fugázóanyag használatával.)

A hosszúkás padlóburkolatok lehetnek például akár 15*90 cm-es fahatású padlólapok, így ránézésre valóban úgy hatnak, mintha fa burkolatunk lenne, a valódi vízálló fa padló árának töredékéért.

E fahatású hosszúkás padlólapok lerakási módja a hidegburkolatoknál megszokott, ám a fektetés mikéntjére oda kell figyelnünk. Burkolhatjuk például az alábbi mintán látható 1/3 eldolással, párhuzamosan:

Téglasor minta alapján, melyet futókötegnek is neveznek, ám a feles eltolás helyett az ilyen nagy méretű padlólapokat max. 1/3-os eltolással ajánlott fektetni, sőt, mi több, ezeket a lapokat feles eltolással fektetni TILOS!

 

A hosszúkás famintás padlólapokat burkolhatjuk halszálka mintával, akár duplázva is a következő módon:

Halszálka minta (vagy esetleg nevezhetnénk Versailles-stílusú mintának is) esetén döntve indul a lapok lerakása, így a lapok a következő oszlopban tükrözve találkoznak, V alakot képezve. Ez a fektetési mód nagyszerű térformáló, játékosan megmozgatja a mélység-szélesség érzetünket, nem véletlen, hogy kedvelt, és ekkora lapoknál igazán különleges megoldás.

Bármely burkolási módot is választjuk, otthonuk kisugárzása a természetesség jegyében luxust sugárzó, modern otthonná válik.

Ecology Castagno padlólap

Ecology Quercia padlólap

Read previous post:
Ragasztástechnika – tájékoztató építkezőknek, felújítóknak

Ma már nem is lepődünk meg azon, hogy mi mindennel is burkolhatjuk otthonunk padló, vagy falfelületeit. Ahogyan a padló-, és...

Close