Burkolat Csempe Padlólap

Így lesz tökéletes a fürdőszoba: fugatisztítás

Sokunk számára ismerős, hogy sajnos az elkoszolódott, régebbi fugát a hagyományos tisztítási módszerekkel szinte lehetetlen széppé tenni. Így hiába hibátlan, szép a burkolat, a makacsul elszíneződött fugával valamit kezdeni szeretnénk.

Az alábbiakban 3 megoldási javaslatot olvashat a fuga megújítására.

Egyik megoldás a fuga kikaparása, és újra fugázás, ám ez időigényes és költséges feladat. Van azonban olcsóbb, és egyszerűbb megoldás, ha a fuga egyébként ép, “csak” elszíneződött.

Először is alaposan meg kell tisztítani a felületet. Ehhez hagyományos mosó szódát ajánlunk, hisz ez jól tisztít, és nem tartalmaz olyan anyagokat, melyek bármiféle bevonatot képezhetnének a felületen.

Ha tiszta, és megszáradt a felület, következhet a fuga felújítása.

       1. Az egyik megoldás lényege, hogy a fuga felső rétegét eltávolítjuk. Ez akkor megoldás, ha a fuga a felszínén kívül még nem foltos.
Ehhez a művelethez használjunk pl. Mapei Keranet terméket. A 15%-os oldat formájában megvásárolható Keranet folyadék praktikus megolás. Elérhető a Keranet só formájában is, ezt tetszőleges koncentrációra keverhetjük. Ajánljuk azonban előbb a készre kevert folyadékkal próbálkozni.

Az előzőleg megtisztított felületre kell felszórni a Keranet folyadákot, kb. 5 percig állni hagyjuk, majd kefével vagy tisztító filccel átdörzsöljük a fugát, aztán le kell törölni a felületet, el kell távolítani a Keranet folyadékot, és tiszta vízzel lemossuk. A Keranet savas, így savra érzékeny anyagok esetében, pl. márvány, nem használható!

       2. Másik megoldás, házi praktikák közül való. Készíthet házi sórolószert a zsír miatti sárgás-barnás foltok ellen: ecet, citrom, szódabikarbóna keveréket.
Recept: 10 dkg sót keverjen el annyi forró citromlével vagy ecettel, hogy sűrű, kenhető masszát kapjon. Ezzel a masszával dörzsölje át a fugát, hagyja hatni 1 órát, majd bő vízzel öblítse le. Ezzel a módszerrel a fehér színű fuga ismét ragyogni fog, ám színes fugázók esetében nem a legjobb megoldás.

       3. Harmadik megoldás az elszíneződött fugára a Mapei varázsceruzája, a Mapei Fuga Fresca, ami egy szivacsfejjel ellátott műanyag tubus, ami úgy néz kis, mint egy cipő gyorsfény tubus. Használata rendkívül egyszerű, ezzel a tubussal átkenjük a padló, csempe fugáit és készen is vagyunk. Arra kell ügyelni, hogy a fuga eredeti színével megegyező, vagy annál valamivel sötétebb színt válasszunk.

Ha világosítani szeretnénk a fugát, legalább hároszor, négyzer meg kell ismételni a világosabb színű Fuga Fresca-val való átszínezést.

A Fuga Fresca használatával újra ragyogni fog a fuga, csökken a vízfelvétele, és ismét könnyedén tisztíthatóvá válik.

Nagy előnye, hogy használatához nem szükséges szaktudás, magunk elvégezhetjük a fuga megújítást.

Mapei Fuga Fresca színskála

Read previous post:
Így lesz tökéletes a fürdőszoba: 8 tipp a fugázáshoz

Fürdőszoba felújítás soán is sokan azt gondolják, hogy a fugázás már egy egyszerű művelet, a burkolás vége, és gyorsan készen...

Close