Beltér Burkolat Csempe Padlólap

Kerámia burkolatok: mit jelent az MS minőség? Mire érdemes figyelni?

A kereskedelmi forgalomban kapható burkolólapok között olykor találkozhatunk MS minőségi megjelöléssel. Igen ám, de mit is jelent ez? A kerámia burkolólapokra az EN 14411 szigorú nemzetközi szabvány vonatkozik. A kerámialapok gyártása során, a közel 1800 fokos égetés alatt a gyártó cégtől függetlenül keletkezik az I. osztályú termékek mellett ún. MS minőség, azaz másod-, harmad osztályú burkolólap is.

A gyártást követőnen gondosan ellenőrzik a legyártott lapokat, így állapítják meg, hogy az I. osztályú burkolatok mellett az égetés során melyek a II. vagy akár III. osztályú darabok. Ezeket, a szabványnak megfelelő, ám minőségében nem I. osztályú burkolólapokat jelölik MS megjelöléssel. Ez a megjelölés keletkezhet színbeli, és/vagy méretbeli eltérések miatt, s ezek a termékek kereskedelmi forgalomba kerülhetenk MS osztályos megjelöléssel.

Felmerülhet a kérdés, hogy mégis hová is érdemes, érdemes-e ezeket a lapokat felhasználni, mennyibe kerülnek?

Ezeket az osztályos termékeket nyugodtan felhasználhatjuk a lakás azon részein, ahol fontos a kerámia burkolat használata, azonban az esztétikában kompromisszumok köthetőek. Ilyen lehet például a mosókonyha, kamra, garázs, műhely, vagy a gardrób is.

osztalyos-padlo

Gres padlólap – színárnyalatbeli eltérés

Ugyanis az MS minőségű lapoknál előforduló hibák főként esztétikai szempontokat érintenek:
– felületi hibák: mázhiba, mázhiány, karcolt, lyukacsos, tűszúrásos felület, színárnyalatbeli eltérés egy dobozon belül, mintahiba, ám a burkolólapok egyéb tulajdonságai (vízfelvétel, hajlítószilárdság, mázrepedés állóság, hőlökés-állóság, kopásállóság – padlólap esetében) megfelelnek az EN 14411 szabvány előírásainak.
– méretbeli eltérés: a lapok szintén megfelelnek az EN 14411 szabvány feltételeinek, azonban a dobozon belül vannak milliméteres méreteltérések a lapok között, “hasas” azaz enyhén görbe lapok is.
Ezek a hibák előfordulása tekintetében lehet csak az egyik, csak a másik típus, vagy akár mindkettő.

Az MS minőségű termékek ára azonban jóval olcsóbb I. osztályú társaikénál, akár 20-30 %-al alacsonyabb áron juthatunk hozzá. Azért valljuk be, pl. a garázs, műhely gresslappal történő burkolásánál ez már nem elhanyagolható kedvezmény, hisz itt nem fontos a szépség a padlón.

Fontos tudnunk, hogy az MS osztályos termékeknél a gyártónak ezt minden esetben fel kell tüntetnie a csomagoláson!

MS minőségű burkolólap vásárlása estén, mivel 2. vagy akár 3. osztályú termékekről van szó a gyártók reklamációt nem fogadnak el!

Ilyen típusú burkolat vásárlása esetén tisztában kell lennünk a fentebbiekkel, melyről a kereskedők tájékoztatást adnak, valamint a termékek dobozain a gyártók feltüntetik (ellenkező esetben – ha nincs feltüntetve az MS minőségre vonatkozó információ – élhetünk reklamációval). Fontos, hogy a burkolatok csomagolását őrizzük meg a burkolási munkálatok befejezéséig, hogy adott esetben bizonyítékkal reklamálhassunk.

Az MS minőségű lapokkal történő burkolást fokozott figyelemmel kell végezni, valamint akár 20-25 %-al nagyobb mennyiséget érdemes vásárolunk szükségesnél, hisz mivel nem 1. osztályú termékekről beszélünk, később már nem biztos, hogy tudunk hozzá vásárolni, ha kevés lenne, vagy javítás lenne szükséges. Ezeket a lapokat a burkolás előtt érdemes kirakni a burkolandó felületre az elképzelés szerinti elrendezésben, hogy láthassuk a várható eredményt.

texas1

Texas padlólap – I. osztályú termék

 

Read previous post:
Színekkel az otthonos konyháért

A konyha a ház szíve. Ez az a hely, ahol a család minden nap összegyűlik az étkezések alkalmával, de akár...

Close