Beltér Burkolat Fürdőszoba Konyha Kültér, kert Padlólap

Kerámia vagy gres porcelán padlólap? 6 tipp a jó választáshoz I.

Bár a gres porcelán és az égetett agyag kerámia ugyan úgy a hidegburkolatok közé tartoznak, ám mégis kicsit más padlóburkoló termékek. Az egyik lehet előnyösebb, mint a másik, attól függően, hogy hol, milyen helyiségbe szeretné burkolni.

De mégis mi a különbség a porcelán és a kerámia lapok között?
Alapvető különbség, hogy különböző típusú agyagból készülnek, ám mégis a az eltérő vízfelvétel a meghatározó. Pontosabban, a porcelán csempe kevesebb, mint 0,5% vizet szív fel, a kerámia és más, nem porcelán hidegburkolat viszont e feletti értéket mutat vízfelvétel szempontjából.

Az alábbiakban 6 példán mutatjuk be, melyik típusú hidegburkolat milyen körülmények között ajánlottabb:

1. Vizes helyiségek

A legjobb választás a porcelán /gres porcelán padlólap

Zalakerámia Cementi ZRG 608

Ne feledje, a gres porcelán padlólapnak kevesebb, mint 0,5 százalékos a vízfelvétele. A porcelán természetesen sűrű, ami azt jelenti, hogy a víznek nehezebb behatolni az anyagba, azaz majdnem teljesen vízálló. Ez a tulajdonság adja, hogy a gres porcelán jó választás például fürdőszobába, mosókonyhába, valamint egyéb, nagy nedvességnek kitett helyiségekhez.

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az égetett mázas kerámia padlólap rossz választás lenne fürdőszobába, azonban a gres porcelán a legjobb választás.

A fürdőszobák mellett a konyhák is nedves zónáknak tekinthetők, így – sok egyéb mellett a vízfelvétel miatt is – ajánlottabb a gres porcelán padlóburkolat a konyhába is.

Megemlítenénk még az előszoba, bejárati ajtók környékét, ahol a padló nagyobb igénybevételnek van kitéve a nagyobb “átmenő forgalom” miatt, az esős, havas időjárás esetén pedig nagy nedvességnek is, melynek a gres porcelán jobban ellenáll a kerámia padlólapokhoz képest.

2. Nagy forgalmú helyiségek

Sintesi Cortina Ivory

A legjobb választás a porcelán /gres porcelán padlólap

A kerámia és a gres porcelán a nagy forgalmú területeken más padlóburkolatokkal (pl. Keményfa, laminált padló) design-t tekintve hasonlíthat. Ám a porcelán sűrűbb anyagösszetétele révén hosszú távon ellenáll a használat során jelentkező felületi kopás és a karcolások ellen. Ilyen területekre különösen az anyagában színezett gres porcelán padlólap ajánlott.

Otthonunkban a nappali, előterek és folyosók burkolata esetében válasszunk anyagában színezett gres porcelán padlólapot.

Háziállatot tartó háztartások igazán nagyra értékelik a gres porcelán padlólap tartósságát.

Kiemelt terület még a padló nagy igénybevételét figyelembe véve a konyha területe. Az otthonok szívében a konyhák méltányos részt kapnak a gyalogos forgalomból is. Valamint h a konyha az otthon társasági központja is, a közös összejövetelek helyszíne a család és a vendégek számára, akkor az anyagában színezett gres porcelán padlólap a legjobb megoldás.

3. Kültéri burkolat, terasz burkolat

A legjobb választás a porcelán /gres porcelán padlólap

Keros Redstone

Amikor a padlóburkolatokról van szó, a nagy szabadtéri területeken mindenképp a gres porcelán vízállósága nyer. Ugyanis a kerámia csempe nagyobb vízfelvétele miatt a téli hónapokban felfagy, törik, reped. Fedett teraszok esetében választható esetleg a kerámia burkolat, ám ez igen kockázatos választás. Ha hosszú távon szeretnénk csodálni a teraszunk, kerti pihenőnk burkolatát, válasszunk anyagában színezett, vagy akár mázas gres padlólapot. A burkolást mindenképp fagyálló, flexibilis burkolatragasztóval, és flex fugával végezzük, végeztessük!

Hamarosan folytatjuk…

Folytatás itt»

Read previous post:
Laminált padlóval kapcsolatos gyakori kérdések

Mint minden burkolattípussal kapcsolatban, a laminált padlók esetében is felmerülnek olykor kézenfekvőnek tűnő kérdések, ám a kiválasztást, vásárlást megelőzően mégis...

Close