Beltér Burkolat Laminált padló Padlólap

Laminált padlóval kapcsolatos gyakori kérdések

Mint minden burkolattípussal kapcsolatban, a laminált padlók esetében is felmerülnek olykor kézenfekvőnek tűnő kérdések, ám a kiválasztást, vásárlást megelőzően mégis elgondolkodunk rajtuk. A laminált padlót választó vásárlók körében sincs ez másképp, így össezgyűjtöttük a leggyakrabban előforudló kérdésseket, és megválaszoljuk azokat.

– Beépíthető a laminált padló a meglévő burkolatra?

Ajánlott minden korábbi padlóburkolatot (padlószőnyeg, parketta stb.) eltávolítani, és teljesen sík, víz- és pormentes, sima aljzatra fektetni a laminált padlót. Az aljzat nedvesség tartalma 2% alatti kell, hogy legyen (CM készülékkel mérhető). Az előkészítés után le kell teríteni a párazáró fóliát (illesztés esetén 20 cm-s átfedéssel), majd erre a rétegre kerül rá a lépészaj csökkentő alátét. Ezután következhet a laminált padló.

Meg kell jegyeznünk azonban, hogy gyakran a már meglévő PVC, linóleum rétegre, esetleg faburkolatra rakják le a laminált padlót – ilyenkor elhagyható párazáró fólia.
Fontos: Ha a laminált padló nem az előírásoknak megfelelően kerül burkolásra, elveszti garanciáját (amely akár 10-30 év is lehet).

– Alkalmazható laminált padló a padlófűtéshez?

Mivel a fa kiváló hőszigetelő, ezért csak 14 mm-nél vékonyabb parketta javasolható padlófűtés fölé. Meleg vizes padlófűtésnél igen, viszont az elektromos padlófűtés esetén nem ajánlott az erős átmelegedés miatt (28 C fok fölött a laminált padló károsodhat).

– Célszerű laminált padlót fektetni a konyhába?

A legfelső rétege kopás- és mérsékelten karcálló, a laminált padló alkalmazható a konyha padlójának burkolására is. A padlólapok rendkívül szorosan kapcsolódnak össze, így a véletlenül kiömlött folyadék nem okoz problémát – azonban célszerű minél hamarabb feltörölni. A konyhában – a helyiség használatából adódóan – a laminált padló sűrűbben igényel tisztítást, de a súrolás kerülendő.
Nincs is szükség rá, mivel a laminált padló felületén a kosz, por nem tapad meg, így többnyire elég egy “száraz” tisztítás törlőronggyal. Esetenként használhatunk enyhén megnedvesedett törlőrongyot, vagy alaposan kicsavart felmosó ruhát.

Azonban a konyhába mégis inkább a hidegburkolattal (kerámia padlólappal) történő burkolást javasoljuk, ezek közt is gyönyörű, famintás padlólapok találhatóak, melyek megszólalásig hasonlítanak a fa padlóra.

– Használhatók a laminált padlón görgős székek?

Alapvetően igen, de fontos, hogy megfelelő védelemmel lássuk el a felületet. Manapság már nem probléma az irodai székeket puha görgőkkel megrendelni. Ezek jelentősen megnövelik a laminált padló élettartamát, amely így sokáig megőrzi újszerű megjelenését. A kemény görgőknél a por, apró kvarcos szennyeződések a görgő alá kerülve megtörhetik a laminált felületet, így a laminált padló karcos lesz és elveszti a nedvességgel szembeni ellenállását.

– Hogyan tisztítsuk a laminált padlót?

A laminált padló napi ápolása gyakorlatilag a kosz eltávolítását jelenti egy száraz törlőronggyal. Intenzívebb tisztításhoz használható enyhén nedves törlőrongy. A port, homokot és egyéb laza szennyeződést porszívóval lehet eltávolítani. Tisztítószerként a kifejezetten laminált padlókra kifejlesztett szereket ajánljuk alkalmazni.

– Mennyire karcálló a laminált padló?

A laminált padló felülete műgyantából készül, ami karcálló, de nem karcmentes (a szabványokat és tűrésértékeket az európai irányelvek határozzák meg). Az éles tárgyak, a cipőre tapadt kosz, homok, stb. megsérthetik a laminált padló felületét, ezért tegyük meg a kellő intézkedéseket (pl. lábtörlő a bejáratnál, bútorok lábainak megfelelő védelemmel történő ellátása).
Az éles körmű állatok (kutya, macska) is okozhatnak karcolódást. Porszívózás előtt ellenőrizzük, hogy a kerekek és a kefe nem túl kemények vagy nem sérültek-e, és szabadon mozognak.

– Lakkozható a laminált padló?

Nem! A műgyantára nem tapad megfelelően a lakk, ezért “levelesen” leválik a felületről. Ráadásul a lakk megkarcolódása esetén nincs lehetőség a visszacsiszolásra sem, mert a laminált padló elvesztené a felületén megtalálható dekort.

 

Read previous post:
A laminált padlókról általában: laminált padló típusai

A technikai fejlődésenek, és a vásárlói igények változásának köszönhetően mára már a laminált padló kínálat is kibővült, többféle felületű, mintázatú,...

Close