Burkolat Kültér, kert Padlólap

Kültéri burkolás: a terasz burkolása

A terasz, vagy kerti pihenő, esetleg kerti utak burkolata is lehet kerámi padlólap. Azonban a burkolat, és a burkolási segédanyagok kiválasztása nagyobb odafigyelést igényel, mint beltéri burkolat esetén, hisz kültérben az időjárás viszontagságainak folyamatosan ki van téve a felület.

A kültéri kerámia padlólapok nagy igénybevételnek vannak kitéve az időjárás miatt, az eső, a fagy, a hó valamint a napsugárzás, illetve a nagy hőingadozás is egyaránt nagy hatással van rá, károsíthatják, ha nem megfelelő anyagokkal és szakértelemmel van burkolva. A szakszerű burkoláshoz megfelelő minőségű kültéri fagyálló padlólap, valamint segédanyagok szükségesek, így a terasz, kerti pihenő, vagy kerti utak burkolata valóban időtálló lesz.

Lejtés, vízszigetelő lemez

Az első feltétel, hogy a teraszburkolatnak 2% lejtést kell biztosítani. A terasz, erkély építése remélhetőleg már úgy történt, hogy biztosítva van a vízszigetelés, bitumenes vízszigetelő lemezzel, melyet két betonréteg közé alkalmaznak. Az alsó betonréteg esetén elegendő 1-1,5% lejtés is, erre kerülhet a vízszigetelő lemez, majd a fedő betonréteget már úgy kell kialakítani, hogy 2%-os lejtést biztosítunk. Ha ez elmarad, a burkolás előtt még korrigálható az aljzattal.

A bitumenes szigetelő lemez különösen fontos abban az esetben, ha a terasz közvetlenül a talajjal találkozik alulról, mert ez biztosítja, hogy az alulról érkező talajpára ne károsíthassa a burkolatot, a padlólapunk ne ázhasson fel.

Dilatáció

Az aljzaton mozgási hézagot szükséges kialakítani 3,0-3,3 méterenként, és a szegélyek mentén is. Ha elmarad a dilatációs (tágulási) hézagok kialakítása, sajnos néhány év alatt  – rosszabb esetben hamarabb – feszül, és felválik a padlólap. Ha az építéskor elmaradt a kialakításuk, utólagos vágással is kivitelezhető.

Vízszigetelés – csapadékvíz

A szigetelő lemezt fedő betonrétegre következik a műgyanta tartalmú vízszigetelés. Ajánljuk a Mapei Mapelastic kétkomponensű kültéri kenhető vízszigetelését, mely uszodák medencéinek vízszigetelésénél is bevált, általánosan használt kivitelezések során. Az ún. utólagos vízszigetelés felhordása simítóval történik, legalább 2 rétegben, régtegenként maximum 2mm rétegvastagságig – nem ajánlott ezzel megoldani a szükséges lejtési mértéket! Az első rétegbe üvegszövet hálót kell fektetni, a második régeg felhordásával 4-5 órát várjunk. A felhordás után legalább 24 óráig ne érintkezzen vízzel. A felület esetleges terhelésével, a kerámialapok burkolásával legalább 5 napot kell várni. Ez a réteg akadályozza meg a csapadékvíz aljzaton való átszivárgását, az esetleges terasz alatti pince, vagy lakótér beázását.

Burkolás – burkolatragasztó

Kültéri padlólap fektetésénél mindig fagyálló, flexibilis csemperagasztó használata szükséges. A szükséges mennyiséget mindig szakember határozza meg, ugyanis nagyban befolyásolja az alkalmazott burkolási technika. Kültéri burkolat esetén javasolt kétoldali kenés technikával burkolni, azaz az aljzatra és a kültéri fagyálló padlólap aljának teljes felületére felninni a ragasztót, és enyhe mozgatással beágyazni a helyére, így érhető el az üregmentes ragasztás, mely a kültéri burkolat tartósságát biztosítja.

Fugázás

Flexibilis, fagyálló fugázó anyagot használjunk kültérben, minden esetben.

Körültekintő, szakszerű burkolással hosszú évekig elégedettek lehetünk a terasz burkolatunkkal. Bízzuk szakemberre a burkolást, hisz nem várt esetek is felmerülhetnek főként régi, felújítandó terasz esetén. Ne spóroljunk az anyagon, minőségi segédanyagokat, kültéri padlapot válasszunk a kivitelezéshez.

Sintesi Marmolada kőmintás padlólap

Kőmintás padlólap

Terasz, Keros Redstone padlólap

Read previous post:
Szükséges-e a teraszra, erkélyre vízszigetelés?

Sokakban sajnos fel sem merül, hogy a terasz, erkély fugázott burkolata alá szükséges a vízszigetelés. Pedig bizony szükséges, hisz az...

Close