Burkolat Kültér, kert Padlólap Szigetelés

Szükséges-e a teraszra, erkélyre vízszigetelés?

Sokakban sajnos fel sem merül, hogy a terasz, erkély fugázott burkolata alá szükséges a vízszigetelés. Pedig bizony szükséges, hisz az erkély, terasz vízszigetelésének hiánya akár a padlólap felázásához, felpattogzásához is vezethet.

A fuga, a csemperagasztó, és a hidegburkolat együttesen sem képeznek vízszigetelő réteget, a fugázóanyagon, burkolatragasztón és a lapokon is átszivárog a csapadékvíz, pára, vagy épp a talajpára szivárog fel, ezzel feláztatva a burkolatot, így a gyönyörű terasz könnyen rémálommá válhat.

A terasz, erkély kialakítása remélhetőleg már úgy történt, hogy biztosítva van a vízszigetelés, bitumenes vízszigetelő lemezzel, melyet két betonréteg közé alkalmaznak. A kialakításkor az alsó és a fedő betonréteget is úgy kell kialakítani, hogy 2%-os lejtést biztosítunk.

Előfordulhat, hogy elmaradt a bitumenlemezes szigetelés a terasz kialakításakor, vagy esetleg épp az erkély burkolását, felújítását tervezzük. Ekkor úgynevezett utólagos vízszigetelésre van szükségünk. Ajánljuk a Mapei Mapelastic kétkomponensű kültéri kenhető vízszigetelését, mely uszodák medencéinek vízszigetelésére is alkalmas, sőt! már régóta bevált, és így bizonyosan tesztelt vízszigetelő anyag. Szakszerű használat esetén nem fogunk benne csalódni. Az A és B komponens bekeverés után azonnal felhasználható.

A Mapelastic két előreadagolt komponensét víz és más összetevők hozzáadása nélkül, egymással a teljes egyneműségig kell bekeverni.

A Mapelastic – vagy egyéb – vízszigetelő réteg felhordását előzze meg az ajzat kiegyenlítése aljzatkiegyenlítő betonnal, ha szükséges. Fontos, hogy egyenletes, sík felülettel dolgozzunk. Erre a sík felületre hordjuk fel a Mapelastic kétkomponensű szigetelést a megfelelő módon bekeverve, simítóval, legalább 2 rétegben, maximum 2mm rétegvastagságig!

Az első rétegbe üvegszövet hálót – vagy Mapetex Sel-t – kell fektetni, a második régeg felhordásával 4-5 órát várjunk. A felhordás után legalább 24 óráig ne érintkezzen vízzel. A felület esetleges terhelésével, a kerámialapok burkolásával legalább 5 napot kell várni.

Magas műgyantatartalmának köszönhetően a megkötött Mapelastic bármilyen környezeti hatás mellett is tartósan rugalmas, 1,5 bar nyomásig teljesen vízzáró, a jégtelenítő sók, szulfátok és széndioxid vegyi hatásával szemben pedig ellenálló marad.

A burkolattal még nem fedett Mapelastic felület már ellenálló, lépésálló, akár télire is szabadon maradhat. A száradási időben – felhordást követő első 24 óra – védje a víztől, csapadéktól. 

A Mapelastic vízszigetelő rétegre már a szokásos módon burkolhatunk flexibilis csemperagasztóval, bármilyen méretű, – kültérbe – kültéri fagyálló padlólapot. Fugázásra flexibilis fugát használjunk.

 

Read previous post:
A fürdőszoba felújítása, és a vízszigetelés fontossága

Korábban már írtunk a vízszigetelés fontosságáról. A fürdőszoba különösen érzékeny terület ebből a szempontból, főként a zuhanyzó, és a kád...

Close