Beltér Burkolat Laminált padló Padlólap

Laminált padló lerakási minták

A valódi fa, vagy ami még elterjedtebb, a fa hatású padló igen népszerű, hisz bármilyen stílusú lakberendezéshez jól illeszkedik. Ha pedig laminált padlót választunk, az óriási szín és mintaválasztékban biztosan találunk otthonunk tervezett stílusához megfelelőt. Ám nem mindegy, hogyan, milyen mintával fektetjük.

Milyen hatást keltenek a laminált padló lerakási minták a helyiségben? Fontos kérdés, hisz meghatározhatja a helyiség hangulatát.

A feles eltolásos lerakás

Parketta esetén angol mintának, félkötésnek, vagy akár egyenletes kötésnek is nevezik ezt a lerakási módot. Ilyenkor a laminált padló szálakat práhuzamosan rakják le, egy fél szálnyival eltolva.
Ez a minta vitathatalanul rendezett, harmonikus hatású, nyugalmat sugároz.

Negyedes eltolás

Tulajdonképpen megegyezik a fentebbi módszerrel. A szálakat párhuzamosan rakják le, ám nem fél, csak egy negyed szálnyival eltolva (min. 30 cm-nek kell lennie). Harmóniát, nyugalmat sugárzó felületet kapunk.

Vad kötés

Szabálytalan kötésnek is nevezik. Szintén párhuzamosan fektetjük a laminált padló lapokat, ám az egymáshoz képesti eltolásuk szabálytalan. Ez a kötés klasszikus hajópadló hatást kelt. Jól illeszkedik a klasszikus berendezéshez éppúgy, mint a modern enteriőrhöz. Bátran alkalmazhatjuk vidéki, rusztikus, vintage stílushoz, ám a modern lakberendezésben is életteli hatást eredményez.

Persze az is számít, hogy milyen mintázatú  a választott laminált padló. Van olyan eset, hogy tulajdonképpen nem számít a kötésminta, hisz a lapok találkozásának helyét szinte meg sem tudjuk állapítani.

A fentebbi lerakási módok kisebb, vagy nagyobb területű helyiségek laminált padlóval való burkolása esetén is alkalmazhatóak. Ám a további parketta lerakási mintákat laminált padló esetén nem biztos, hogy tudjuk követni egy kisebb helyiségben, szóval főként parkettával történő burkolás esetén ajálottak.

A halszálka minta

Szinte mindenki számára ismert, klasszikusnak mondható lerakási mód. Halszálka minta esetén a lapokat egymáshoz képest derékszövben fektetik, így V alakot formálva illeszkednek egymáshoz. Rendkívül egyedi térhatást kelt.

Négyzetes minta

Asztalmintának is nevezik ezt a lerakási mintát. Előbb több lapot egyásnak igazítva négyzetekké formálva illesztenek egymáshoz, majd derékszövben elfordítva egy újabb nyégyzetet formálva folytatják, és ezt váltakozva rakják le. Az eredmény sakktáblára emlékeztető, igen szembetűnő mintázat, mégis kiegyensúlyozott hatást kelt.

Létrapadló

Párhuzamos kötési mód, melyben két fektetési mód váltogatja egymást. Egy sor párhuzamosan lerakott padlószál mellett egy sor derékszögben leraktott lap fekszik. Kétségtelenül érnövelő hatású.

Egy-egy helyiségbe belépve térérzetünket, és hangulatunkat rengeteg, apróságnak tűnő dolog befolyásolja. Ilyen “apróság” a padló burkolási mintája, mely küröltekintő tervezést követően tökéletes összhatást érhetünk el.

Read previous post:
Az év színe 2021. – vissza a természetbe (Behr)

Minden évben beszámolunk a egyik legnagyobb festékgyártó cég által megválasztott "color of the year", azaz az év színéről. A Behr...

Close