Burkolat Csempe Padlólap

Miért van szükség burkolat szintezőre, lapszintezőre?

Az egyszerű válasz az, hogy azért, hogy a burkolatunk tökéletesen sík legyen. Ám ezt így könnyű kijelenteni, viszont megvalósítani olykor gyakorlott burkoló szakemberek számára sem egyszerű. Például a manapság oly divatos, hosszú famintás burkolatok, és/vagy nagyméretű burkolólapok esetében.

Az egyszerű megoldást a burkolat szintező rendszerek nyújtják.

Sajnos gyakran előfordul, főként retifikált burkolatoknál, hogy a felületi síkon minimális (olykor nagyobb) egyenletlenség figyelhető meg, akár szabad szemmel is. Ez a normál, nem retifikált lapoknál is megfigyelhető olykor, ám normál méretű lapoknál a minimális egyenletlenség általában nem zavaró, hisz a lapok szélei, sarkai le vannak kerekítve.
Ebből a minimális egyenletlenségből olykor kellemetlen eredmény születik, a lapok élei, sarkai nem egy szintben vannak, ún. fogasság érezhető, figyelhető meg a burkolaton. A fogasságot nem mindig a burkoló hibája okozza, sokszor előfordul, hogy a csemperagasztó zsugorodása idézi elő, főként az egyik nap abbahagyott, másnap folytatott burkolási munkánál fordul elő.

Másik tényező, ami előidézheti a fogasságot (sarkas burkolatot), hogy napjaink belsőépítészeti divatjának vele járója, hogy a nagy méretű, hosszú padlólapok (pl. famintás 15*120 cm hidegburkolat) gyártási jellemzője, hogy minimális görbeség figyelhető meg a burkolólap síkjában. A burkolat szintező rendszer segítségével ez a minimális, a lapok gyártási velejárójából származó csavarodás, púposság, homorúság is kiküszöbölhető – természetesen az adott burkolólap rugalmasságának függvényében.

A lapszintezők kifejlesztésének, valamint továbbfejlesztéseinek az a célja, hogy tökéletesen illeszkedjen egymáshoz a burkolólapok sík felülete. Használata erősen ajánlott az élvágott, élcsiszolt (retifikált), valamint a nagy méretű, hosszúkás padlólapok burkolásakor.
Természetesen a fentebbi adottságokkal rendelkező fali csempék esetében is ajánlott a csempeszintező használata a maximális esztétikai eredményért.

Bár a csempe burkolat esetleges fogassága nem eredményez nagy kellemetlenséget, gondoljunk csak bele, milyen “élményt” nyújt egy fogas padló? Felakad benne a szék, ha szeretnénk elhúzni, kihúzni az asztaltól, vagy akár még megbotlást is okozhat egy nagyobb egyenletlenség.

Lapszintező rendszer használatával elérhető, hogy a burkolat sík felülete illeszkedjen egymáshoz, ami tökéletes felületetet eredményez. A szintező talpakat a burkolat alá kell behelyezni, és a klipsz talpainak segítségével, alulról támasztva az ékkel lehet szintbe feszíteni a lapokat. A gyors beszerzés érdekében érdemes a lapszintező rendszert szettben megvásárolni.

Read previous post:
Balneo Milano térkád a színek szabadságával

A térkádak, vagy szabadon álló kádak esetén elmondható, hogy szinte érvezredes múlttal rendelkeznek. A tervezés alapjául a már az ókorban...

Close