Beltér Burkolat Csempe Festék Konyha Otthon, lakás Padlólap Világítás

Növeljük a teret a konyhában

Kisebb házak, lakások sajnos általában kicsike konyhával is rendelkeznek, a rendelkezésre álló területét inkább a szobák méreténél használják ki. Pedig a konyhában igen sok időt töltünk, érdemes tehát legalább optikai térnövelésen gondolkodnunk.

Utólag is növelhetjük a teret optikailag a felhasznált színekkel, valamint természetes és mesterséges világítással egyaránt.

Sokan azt gondolják, hogy a fehér szín növeli a teret. Ez igaz is, de nem csak kizárólag a fehér színre. Bátran válasszunk világos pasztell színű festéket a konyhába, a konyha festésére, hisz egy szép világos napsárga, vagy krémszín, valamint a zöld világos árnyalatai, és akár a jól eltalált világoskék festék szintén csodálatos, tágasnak tűnő konyhát varázsolnak egy kis konyhahelyiségből is.

csikos-konyha

Csíkos konyha

A színek kombinációjával, széles csíkozással, színes sávokkal is növelhetjük optilkailag a teret. A konyhapult, mosogató, tűzhely környéki csempézést megoldhatjuk egy-egy csempecsalád kicsit kontrasztosabb árnyalatainak kombinációjával, vízszintesen soronként eltérő színekben, esetleg dekorelemekkel kombinálva, mely sorok folytathatóak a festésben körös-körül a konyhán. Igaz ez a metro csempével burkolt konyhai falakra is! A metro csempe sorai folytathatóak a fal színeivel, egy vagy akár két sorosan kombinálva is, attól függően, hogy milyen vastag sávokat szeretnénk.

csikos-konyha2

Csíkos konyha

A klasszikus osztott konyhai csempék esetében is használhatunk – bár már nem kontrasztos, hanem inkább pasztell színekből alkotott sávokat a falakon, melyek szintén tágítják a teret.

A világos falak, világos berendezés legjobb párosítása a sötétebb színekkel kombinált, mintázottan lerakott padlózat, mely vonzza a szemet, és a világos falszínnel kombinálva tágítja a teret.

Burkoljunk bátran akár pepitában!

Majd végül, de nem utolsó sorban a megfelelő világításra kell nagy hangsúlyt fektetnünk. Hiába kicsi a konyha, nem elegendő az egy darab központi világítás! Ha csak ennyit használunk, sötét sarkok, sötét konyhapult, félhomályos területek lesz az eredmény. Használjunk kiegészítő világítást, világítsuk tehát meg a sarkakat, a falakat megfelelően, hogy kellemes fényárban ússzon a konyhánk!

ablak-hatas1

Ablak dekor világítással

ablak-hatas2

Ablak dekor tükörrel

Egy nagyon hatásos ötlet a kisméretű konyha terének optikai növelésére, hogy ablak hatású dekroációt helyezünk egy, egyébként ablakkal nem rendelkező falra (lehet ez a dekoráció több ablakból álló is). Klasszikus fa ablakkeret, homokfújt üveg “ablakszemmel”, mely mögött megbújik 1-2 beépített spotlámpa… Tökéletes hangulatvilágítás, az ablak dekor által amúgy is megnövelt téreben. Hisz köztudott, hogy az ablakok, tükrök térnövelő hatásúak. Így tehát, az ablakkeretbe tükröt is helyezhetünk a kombinált hatás érdekében.

 

ablak-hatas3

Ablak dekor képpel

Egy másik ablakos ötlet, mely szintén egy régi ablak újrafelhasználásában rejlik: tisztítsuk meg, csiszoljuk le, fessük át, majd helyezzünk az ablakkeret mögé egy, a nyaraláson készült vidám fotót, vagy tájképet és akasszuk a falra! Mintha kinézhetnénk a nyárra bármikor, “ablakunkon” keresztül.

Fokozhatjuk a hatást, ha megvilágítjuk!

 

Ám ha fentebb említett dekoráció nem szimpatikus, egy-egy vidám, világos kép, képmegvilágító lámpával, vagy a központi mennyezeti világítással – csillárral – harmonizáló fali lámpa nagyon jó térnövelő hatású lehet. Érdemes külön kapcsolóval szabályozhatóan beépíttetni a különböző lámpákat, hogy csak a szükségeset működtessük, ki-ki igényének megfelelően.

Lámpa vásárlásnál válasszunk egy-egy lámpacsaládból világítótestet a helyiségbe, hogy a tökéletes világítás tökéletes harmóniát árasszon a helyiségben, sőt, az egész lakásban.

Read previous post:
Fürdőszoba fénnyel töltve, ablak nélkül

Sok fürdőszoba nem rendelkezik ablakkal, ezáltal nélkülöznie kell a természetes fény jótékony hatásait. De szerencsére a mesterséges fényforrások segítségével megoldhatjuk...

Close