Beltér Burkolat Otthon, lakás Padlólap

Padlóburkolatok kopásállósága

A padlóburkolatok kopásállósága és karcállósága nagyon fontos tulajdonság, hisz ezen tényezők befolyásolják, hogy mely helyiségek burkolására alkalmas az adott padlólap. Hideg és melegburkolatok esetében egyaránt beszélhetünk kopásállóságról. A hidegburkolatok kopásállóságát PEI skálán mérik, míg pl. a laminált padlók kopásállóságát az IP érték mutatja, és/vagy az AC osztályozás.

 

A hidegburkolatok kopásállóságát PEI skálán határozzák meg. Minél nagyobb a PEI érték, annál jobb az adott padlólap kopásállósága.

A kopásállóság a hideg vagy meleg burkolólapok mechanikai jellegű terheléssel, igénybevétellel szembeni ellenálló képességet mutatja. Minél nagyobb igénybevételnek kitett felületet szeretnénk burkolni, válasszunk annál nagyobb kopásállósági értékkel rendelkező burkolólapot.

A hidegburkolatok karc-, és kopásállóságát kétféle skálán mérik. A mély kopásállóságot a PEI érték mutatja, a karcállóságot vagy felületi karckeménységet a MOSH skála határozza meg.

Ildikó3A PEI érték I. és V. között mutatja a kopásállóságot. Minél magasabb az érték, annál jobb a kerámia padlólap kopásállósága.

PEI I.: nagyon gyenge, kizárólag olyan helyiségekbe javasolt, ahol nagyon kis forgalom van, lágy talpú lábbeliben (zokniban) használjuk csak, ahová közvetlenül az utcáról, utcai cipőben nem lépünk.

PEI II: gyenge kopásállóság, pl. fürdőszobába, más, kis forgalmú helyiségekbe alkalmazható

PEI III: közepes kopásállóság, pl.: nappali, fürdőszoba, hálószoba burkolataként alkalmas

PEI IV: erős kopásállóság, már előszoba, konyha, eladóterek burkolására is alkalmas

PEI V: nagyon erős kopásállóság, kültéri burkolat (ha egyéb, kültéri burkolatoknál megkövetelt feltételeknek is megfelel), nagy forgalmú létesítmények burkolására is alkalmas.

Az adott lap felületi karckeménysége határozza meg a karcállóságot, melyet a MOHS skála jelöl. A MOHS skála 1 és 10 közötti értékekkel határozza meg a felületi karckeménységet. A keménység szintén a padlólap mázrétegének mechanikai, de karcoló hatással szembeni ellenálló képességére vonatkozik.

Ásványokéhoz hasonlítják a vizsgált kerámialapok keménységét úgy, hogy az adott ásvány letört élével megkarcolható-e a hidegburkoló lap felülete. Az átlagos padlólapok karcállósága a MOHS skálán mérve 3-4-5-ös értékű, ám az igazán kemény máz elérheti a MOHS 8-9-es értéket (10-es értéket elérő a kizárólag gyémánttal megkarcolható felületű kerámialap lehet). A MOHS értéket nem kötelesek a gyárak a termékek csomagolásán feltüntetni, míg a PEI értéknek minden padlólap dobozán fel kell tüntetni!

classen3Melegburkolatok (parketta, laminált padló) esetében is fontos a kopásállóság. A laminált padlók kopásállóságát a legfelső kopórétegek határozzák meg. Ezt a réteget általában egy műgyantával átitatott papírréteg adja. A kopásállóságot úgy fokozzák, hogy a műgyantához csiszolóanyagokban is megtalálható ásványi részecskéket adnak. A fedőréteget a dekorral együtt préselik a hordozó lemezre.

Azon parketták, melyek nem gyárilag felületkezeltek, nem kapnak gyári kopóréteget, mely a kopásállóságukat meghatározná, a kopásállóságot az utólagos felületkezelés, a lakkozás vagy olajozás minősége adja.

A kopásállósági osztályozás melegburkolatoknál: AC 1-5 (minél nagyobb az érték, annál jobb a kopásállóság)

IP érték: >900 >1800 >2500 >4000 >6500

Az IP érték azt a pontot mutatja, ahol a dekorréteg kopása először jelentkezik. Tehát minél nagyobb az IP érték, annál nagyobb kopásállósággal rendelkezik a laminált lap.

A kopásállósági osztályba sorolás a csomagoláson fel van tüntetve.

Érdemes körültekintően vásárolnunk, hogy sokáig csodálhassuk a lakásunk burkolatát kifogástalan minőségben.

Read previous post:
Közép-itáliai vidéki stílus – Zalakerámia Toscana padlólapok

Közép-Itália hangulata és belsőépítészeti hagyománya ihlette a Zalakerámia Toscana padlólap családot. A toszkán stílus igen nagy népszerűségnek örvend hazánkban már...

Close