Beltér Burkolat Csempe Otthon, lakás Padlólap Szerszám

Raimondi burkolat szintező – a tökéletes sík burkolatért

Burkolási munkálatok során a precizitás rendkívül fontos tényező, hogy tökéletes legyen a burkolat. A precíz burkolómunka elősegítésére ajánlott burkolat (csempe) szintező burkolási segédeszköz használata. A burkolatszintező szett fogóból, ékekből és szintező klipszekből (talpakból) áll.

A szintező talpakat a burkolat alá kell behelyezni, és a klipsz talpainak segítségével, alulról támasztva az ékkel lehet szintbe feszíteni a lapokat. Az ékek megfeszítéséhez egy speciális kialakítású fogóra van szükség, mely a Raimondi induló burkolat szintező szett-ben megtalálható. A megfelelő feszítés eredménye képpen a burkolólapok széleinek találkozása felületi síkba kerül.

A burkolólap szintező rendszer kifejlesztésének az volt a célja, hogy tökéletesen illeszkedjen egymáshoz a burkolólapok sík felülete. Használata erősen ajánlott az élvágott, élcsiszolt (retifikált), valamint a nagy méretű lapok burkolásakor.

Burkolat szintező rendszer használatával elérhető, hogy a burkolat sík felülete illeszkedjen egymáshoz, ami tökéletes felületetet eredményez.

raimondi_szintezo_rendszerSajnos gyakran előfordul, főként retifikált burkolatoknál, hogy a felületi síkon minimális (olykor nagyobb) egyenletlenség figyelhető meg, akár szabad szemmel is. Ez a normál, nem retifikált lapoknál is megfigyelhető olykor. Normál lapoknál azonban a minimális egyenletlenség általában nem zavaró, hisz a lapok szélei, sarkai le vannak kerekítve.
Ezt a minimális egyenletlenséget hívják fogasság-nak. A fogasságot nem mindig a burkoló hibája okozza, sokszor előfordul, hogy a csemperagasztó zsugorodása idézi elő, főként az egyik nap abbahagyott, másnap folytatott burkolási munkánál fordul elő.

Napjaink belsőépítészeti divatjának vele járója, hogy a nagy méretű, hosszú padlólapok (pl. famintás 15*120 cm hidegburkolat) gyártási jellemzője, hogy minimális görbeség figyelhető meg a burkolólap síkjában. A szintező rendszer segítségével ez a minimális, a lapok gyártási hibáiból származó csavarodás, púposság, homorúság is kiküszöbölhető – természetesen az adott burkolólap rugalmasságának függvényében.

Burkolólap szintező rendszer használata esetén se feledkezzünk meg a megfelelő felületi előkészítésről! A burkolandó felület legyen sík, egyenletes, szilárd. Ha nagy méretű lapokat burkolunk, használjunk S1 minőségű burkolatragasztót, melynek mennyiségét az előírásnak megfelelően határozzunk meg. A ragasztó kenéséhez használjunk megfelelő fogazatú glettvasat.
A burkolandó felület legyen tiszta, pormentes, szükség esetén aljzatkiegyenlítővel szintbe hozott.

Burkolat szintező rendszerhez ajánlott méretek, mennyiségek:
– a fuga szélessége: 1,5 – 5 mm
– burkolólap vastagság: 3-12 mm, valamint 12-20 mm
– anyagigény: kb. 4 db klipsz + ék / lap

raimondi_szintezo_ekA megfelelő felületi előkészítést követően már a burkolólap szintező rendszer használata nem bonyolult.
A burkolást a szokásos módon kell elkezdeni (burkolatragasztó elterítése, a lapok fektetése), majd el kell helyezni a talpakat a burkolólapok mind a négy oldala alá, beágyazva a ragasztóba szorosan illesztve a padlólaphoz. A burkolat alá kerülő klipsz talpa 2 mm vastag így a végleges ragasztóágynak vastagabbnak kell lennie ennél. A lap méretétől, burkolási módtól függően egy, vagy több talpat (klipszet) lehet használni. Ezután a lapokat a helyére kell igazítani, majd az ékeket kell elhelyezni a talpak szabadon maradt nyílásában és a speciális fogóval meg kell feszíteni. Meg kell várni, hogy a ragasztó megkössön, majd egy gumikalapáccsal, vagy egy rúgással a fuga vonalában le kell törni a klipszek kiálló részét. Általában a szintező rendszer a ragasztást követő kb. 12 óra múlva eltávolítható, ám ez a ragasztó száradási idejének figyelembe vételével tehető csak meg!

Az ékek az eltávolítás után később, újabb burkolásnál ismét felhasználhatóak.

A burkolólap szintező rendszer használható fugakeresztek alkalmazása mellett is.

A Raimondi szintező rendszer elemei (ék, klipsz) külön-külön is rendelhetők, megvásárolhatók!

Egyszerű felhasználás mellett, tökéletesen sík burkolat: Raimondi szintező szett

 

Read previous post:
Keros BG 60*60-as élcsiszolt padlólapok

A Keros BG 60*60-as padlólapok a legújabb fejlesztések felhasználásával, mint a digitális technológiával készült mázréteg, kiváló minőségű élcsiszolt kivitelben készülnek....

Close