Burkolat Csempe Otthon, lakás Padlólap

Színtónus és kalibráció – avagy a hidegburkolatok színárnyalata és mérete

Mint minden burkolat, így a hidegburkolatok is rendelkeznek egy-egy gyári színkóddal és gyártási mérettel, melyek a hidegburkolatok csomagolásán fel kell, hogy legyenek tüntetve. Ennek a színkódnak és kalibrációnak (méret) az azonossága biztosít minket arról, hogy a megvásárolt csempe vagy padlólap azonos színárnyalatú és méretű, egységes burkolt felületet ad.

A színtónus avagy színkód azt a gyártási sorszámot jelöli, amely mutatja a lapok egyszerre történő készülését, kiégetését. Azok a lapok, melyek ugyanolyan típusúak, viszont nem egy színkóddal vannak ellátva, színárnyalatukban mindig különböznek, de jellegükben azonosak. Ezek egy felületen történő felhasználása nem esztétikus. Így ajánlott mindig nagyobb mennyiséget vásárolni, mint amennyire pont szükség van, mert később nehézkes vagy lehetetlen a termék beszerzése. Általában minimum 10% többlettel számoljunk, de kérjük ki a felületet burkoló szakember véleményét.

elisir7A burkolás után minden esetben őrizzünk meg egy dobozt, melyen jól láthatóak az adott burkolat gyári jellemzői (a burkolat neve, színkód, kalibráció…stb), hogy ha pótlás miatt (pl. csőtörés) ismét szeretnénk belőle vásárolni, kereshessük a legmegfelelőbbet. Sajnos azonban így sem biztos, hogy teljesen azonos gyári jellemzőkkel megtaláljuk a terméket.

A színtónusbeli eltérések különböző gyártási szériákban azért keletkezhetnek, mert a burkolólapok máza sokféle összetevőből áll. Az alapanyagok összetétele a gyártótól függetlenül megváltozhat, így ez máris színárnyalatbeli eltérés eredményezhet. Ez az eltérés azonban nem minőségbeli hiba! Vásárláskor egy felület burkolataként mindenképp azonos színkóddal és kalibrációval rendelkező burkolatot vásároljunk!

A szabvány szerint az I. osztályú burkolólapok 95%-ban mentesnek kell lennie a látható hibáktól: mézhiány, mintahiba, zavaró színárnyalatbeli eltérés. Ez utóbbi elkerülése érdekében a gyártók a termékeket színkóddal látják el, mely kódokat a dobozokon feltüntetnek. A színkódot az ABC betűi jelölik.

pluvium2Meg kell említenünk, hogy a digitális technológiával készült termékeknél szándékosan eltérő mintázatú és színtónusú lapokkal találkozunk. Ezek pl.: márvány mintázat, kőmintás, fa hatású burkolatok. Itt a szándékos eltérés a minél természetesebb hatás elérése érdekében jellemző. Azonban a kalibráció megegyezésére az ilyen típusú termékeknél is figyelnünk kell.

A hidegburkolatok esetében a csomagoláson feltüntetett kalibrációs szám (kaliber / caliber) a burkolat valódi méretét jelöli. Az égetett termékek esetében névleges méretről beszélhetünk, mivel a hő hatására minden burkolat szériának más a kalibrációja (méretazonossága). A megadott mérethez képest a lap felvehet akár több milliméterrel kisebb vagy nagyobb méretet is.

A névleges méret a katalógusokban ill. a termékek dobozain is megtalálható, pl.: 30*30 cm. Ehhez képest a valós méret eltérhet a szabvány szerint néhány milliméterrel. Ez megengedett, így a kalibrációs számmal van jelölve a termékek dobozain az azonos gyártási széria, azonos méret. Tehát az adott termékből az azonos kalibrációs számmal ellátott dobozok tartalma megegyező méretű (még ha a névleges mérettől el is térhet).

A méretazonosság az egy égetés alatt készült, azonos gyári kóddal megjelölt burkolatok összessége. Különböző kalibrációs kóddal ellátott lapok együtt burkolása kifejezetten nem ajánlott, így javasolt erre kiemelten figyelni.

Szakkereskedésekben a vásárláskor az eladó szakemberek erre felhívják a figyelmet, illetve a termék kiadása során ezt figyelembe véve adják ki a terméket. Azonban a szakkereskedésekben is ellenőrizzük a megvásárolt termékek több dobozának azonosságát!

Nagy áruházakban különösen figyeljünk a választáskor, vásárláskor! Sajnos sok esetben az eladó sincs tisztában a termék sajátosságaival, jellemzőivel, így nekünk, a felújítás előtt álló vásárlónak is figyelnie kell, hogy a megfelelő, azonos színkóddal és azonos kalibrációs számmal rendelkező dobozokat vegyük le a polcokról.

 

Read previous post:
Modern, de mégis rusztikus – Zalakerámia Cordoba padlólap család

A Zalakerámia Cordoba kőhatású padlólapok természetességet csempésznek otthonunkba. Megjelenésükkel és színeikkel egy rusztikus mediterrán otthon minden pozitívumát megtalálhatjuk bennük. Ugyanakkor...

Close