Beltér Fürdőszoba Otthon, lakás Szén-monoxid érzékelő Tél

Szén-monoxid érzékelők fontossága otthonunk biztonságáért

A téli fűtési szezonban sajnos rengeteg szén-monoxid mérgezés történik hazánkban. A korszerűsített, szigetelt régi lakóépületek, társasházak, melyek műanyag nyílászárót kaptak, ezzel megszüntetve a “természetes” szellőzést nagy veszélyforrást jelenthetnek nyílt égésterű, sajnos gyakorta elavult fűtőberendezések esetén.

A szén-monoxid mérgezés megelőzhető egy jó minőségű szén-monoxid vészjelző felszerelésével! Ezek a szén-monoxid riasztó, vészjelző készülékek rendkívül könnyen elhelyezhetőek, felszerelhetőek, tehát könnyedén tehetünk családunk, otthonunk biztonságáért.

Érdemes felszerelni fürdőszobába, konyhába, szobákba, ahol az éghető gázok szivárgása, ill. a tüzelőberendezések (pl. konvektorok, vízmelegítők, kályhák, tűzhelyek stb.) égésterméke jelen lehet, ami rendellenes körülmények között visszaáramolhat a helyiségbe. Ilyen esetben a szén-monoxid veszélyes koncentrációja esetén a CO vészjelző figyelmeztet a veszélyre.

A CO érzékelő, vagy vészjelző készülék beszerzése sem bonyolult, hisz ma már bármely nagyobb áruházban megvásárolhatjuk, vagy megrendelhetjük az interneten. Azonban nem mindegy, milyen készüléket vásárolunk! Biztonságot csak a vonatkozó szabvány (EN50291:2001) követelményeit tanúsítottan kielégítő CO vészjelző nyújthat, az is csak akkor, ha megfelelően helyre szereltük fel, és a működéséhez szükséges energiaforrást biztosítjuk, időnként ellenőrizzük. Vásárláskor keresse a termékinformációknál a CE és az „EN50291:2001 szerint tanúsítva” jelöléseket.

A Honeywell XC70 és XC100 szén-monoxid vészjelzők együttesen, hang- és fényjelzéssel figyelmeztetnek a veszélyre. Választhatjuk bármelyik típust. Az európai EN50291:2001 szabványnak is megfelelő érzékelő készülékek speciális karbantartás nélkül is üzembiztosak. A készülék teljesen magyar nyelvű, a hozzá tartozó használati útmutatókkal, megfelelőségi tanúsítvánnyal együtt csomagolva. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálatának megfelelt a termék:
https://www.nfh.hu/sites/default/files/szenmonoxid_pozitiv_20150305_0.pdf

A Honeywell X-series CO vészjelzők minden tagja képes a szabványos riasztási szinteknél korábban, úgynevezett előriasztást is adni. Ezzel a funkcióval a vészhelyzeti riasztási szint 25, 50, 75 százalékánál előriasztást ad a vészjelző, és a “Szellőztessen” jelzés jelenik meg. Azok, akik az átlagosnál komolyabban aggódnak, a készülék aktiválásakor külön engedélyezhetik ezt a funkciót. Normál használat mellett ezen funkció alkalmazása nem szükséges.

A CO vészjelzőknek minden esetben megadja a gyártó az élettartamát. A gyártó által megadott élettartam értéket vegyük komolyan, ne használjuk ez időn túl! A Honeywell XC100 esetében 10 év, a XC70 esetében pedig 7 év az élettartama a készüléknek.

A CO vészjelzők használata életet menthet! Ha jelez a készülék, elsőként nyissunk ablakot, majd haladéktalanul hagyjuk el otthonunkat, menjünk ki a szabadba. Kb fél órát várjunk, mielőtt visszamennénk, hogy megfelelően kiszellőzzön a lakás. Azonnal hívjunk szakembert a fűtési berendezés, egyéb készülékek ellenőrzése, javítása céljából.

A szén-monoxid mérgezés tünetei eltérően lehetnek, attól függően, hogy milyen magas a vérben azon hemoglobinoknak a koncentrációja, amihez CO kötődött (COHgb).

30% alatt: szédülés, fejfájás, émelygés
30-40%: fáradtság, zavarodottság
40-60%: alacsony vérnyomás (hypotónia), eszméletvesztés
60% felett: oxigénhiány miatt halál következik be.

Tovább tájékozódhat következő cikkünkben, valamint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóség, illetve a Katarsztrófavédelmi Főigazgatóságnál  és a Honeywell oldalán.

Ha a Honeywell X-Series készülékek közül választ CO érzékelőt, akkor több, mint 50 év gyártói tapasztalatát, innovációját választja, otthona, családja biztonságáért.

Read previous post:
Fahatású csempe család: Zalakerámia Woodshine kollekció

Ha fahatású burkolatot szeretnénk fürdőszobánkba, nem gyakori megtalálni a padlóra és a falra is az ideálisat, hisz ritka a famintás...

Close