Beltér Fürdőszoba Otthon, lakás Szén-monoxid érzékelő Tél

Szén-monoxid vészjelző elhelyezése

Bár a CO vészjelszők beszerelése, üzembe helyezése nem bonyolult feladat, azt azonban figyelembe kell vennünk, hogy megfelelő helyre szereljük fel, ezzel biztosítva, hogy a készülék az esetleges baj esetén idejében érzékeljen és riasszon minket.

Szén-monoxid riasztót vásárolhatunk interneten, vagy ma már szinte bármelyik nagyobb áruházban, bevásárlóközpontban. Arra mindenképp figyeljünk, hogy a CO vészjelző készülék megfelelő minősítéssel és gyártói garanciával, élettartamra vállalt garanciával rendelkezzen. Vásárláskor keresse a termékinformációknál a CE és az „EN50291:2001 szerint tanúsítva” jelöléseket.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálatának megfelelt CO riasztóberendezések listája»

Nézzük is, milyen szempontokat vegyünk figyelembe a szén-monoxid vészjelző helyének kiválasztásakor:

– olyan helyen helyezzük el, ahol nem dőlhet fel, nem tudjuk lelökni
– az esetleges riszasztás hangjára éjjel, álmunkból is felébredjünk
– ha válaszfallal elválasztott helyiségbe szereljük, a szén-monoxid forrás területére tegyük
– a riasztó készülék a CO forrástól 1-3 méterre kerüljön
– ha falra szereljük, helyezzük az ablak felső részénél magasabbra, de a mennyezet alá legalább 15cm-rel
– ha hálószobába szereljük, olyan magasságba tegyük, ahol általában a levegőt vesszük (abban az esetben érvényes, ha a CO forrástól távolabb eső helyiségbe szereljük)
fürdőszobába az ajtó felső éle alatti magasságba ajánlot a szén-monoxid érzékelő felszerelése.

Fentebbi szempontokat figyelembe véve történő felszerelés, elhelyezés esetén biztonságban érezhetjük magunkat. Szakember tanácsára, vagy körölményeink miatt előfordulhat, hogy nem tudjuk megoldani a szén-monoxid vészjelző fentebbiek szerinti elhelyezését, ám az alábbiakat mindenképen tartsuk szem előtt, hogy hová is NE helyezzük semmiképpen a CO riasztót:

– semmi esetre se kerüljön a CO érzékelő tűzhely, vagy mosogató fölé
– 40 fok feletti, és -10 fok alatti hőmérsékletű helyiségbe
– épületen kívülre, szekrénybe, szekrény alá, mögé
– olyan helyre, ahol sérülésveszélnyek van kitéve, vagy könnyen szennyeződhet, elporosodhat, feldőlhet
– huzatos helyre, ablak, ajtó közelébe, szellőzőnyílás mellé… és általában olyan helyre, ahol légáramlat befolyásolhatja az eszköz érzékelését

A CO érzékelők élettartamát a gyártó minden esetben köteles megadni. Ezt vegyük nagyon komolyan, ne használjuk a szén-monoxid vészjelzőt a gyártó által megadott élettartamon túl!

A Honeywell több, mint 50év gyártói tapasztalatával járul hozzá otthona biztonságához CO vészjelző készülékeivel. Teljesen magyar nyelvű készülékek, magyar nyelvű tájékoztatóval.

Bár korábbi cikkünkben már kitértünk rá, mégis ismételjük magunkat:
ha a szén-monoxid vészjelző készülék jelez, azonnal nyissunk ablakot, ajtót, kapcsoljuk ki a fűtőberendezést, és haladéktalanul hagyjuk el otthonunkat. Várjunk 15-30 percet, mielőtt újból viszamennénk, és hívjunk azonnal szakembert, aki ellenőrzi, javítja a tüzelőberendezést, gázkészülékeket.

Forrás: https://www.honeywellcoriaszto.hu/hova_szereljem/szen_monoxid_veszjelzok

Tovább tájékozódhat következő cikkünkben, valamint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, illetve a Katarsztrófavédelmi Főigazgatóságnál és a Honeywell  oldalán.

Honeywell szén-monoxid vészjelző

Read previous post:
Szén-monoxid érzékelők fontossága otthonunk biztonságáért

A téli fűtési szezonban sajnos rengeteg szén-monoxid mérgezés történik hazánkban. A korszerűsített, szigetelt régi lakóépületek, társasházak, melyek műanyag nyílászárót kaptak,...

Close