Beltér Fűtés Otthon, lakás Szén-monoxid érzékelő

Hogyan védhetjük meg családunkat a szén-monoxid mérgezéstől?

Évente, főként fűtési szezonban nagyon sok szénmonoxid mérgezés történik Magyarországon. Ennek fő oka a nyílt égésterű fűtési berendezések, azok nem megfelelő állapota, és a nem megfelelő szellőztetés. A szénmonoxid mérgezéses balesetek elkerülése érdekében ajánlott otthonunkat szén-monoxid riasztóval, szén-monoxid érzékelővel ellátni.

Az elmúlt években sokan szigetelték, újraszigetelték ingatlanjaikat, műanyag nyílászárók kerültek beépítésre, így a lakások már nem “lélegeznek” úgy, mint régen, a fa nyílászárók alkalmazása mellett. Nyílt égésterű gázkészülékek, átfolyós vízmelegítő gázkészülékek használata mellett a megfelelő szellőző, szellőztető berendezésről is gondoskodnunk kell. Fél megoldás a telente bukóra nyitva hagyott ablak, hisz kiszökik a meleg a lakásból, feleslegesen fűtünk óriási költségekért.

Honeywell, Szén-monoxid érzékelő XC70
11.380 Ft/db
Tovább a termékhez

Ezeknél a nyílt égésterű berendezéseknél fennáll a veszélye, hogy visszaáramolhat az égéstermék, veszélyes gázok, szén-monoxid áramlik vissza otthonunk légterébe, mely mérgezéshez, sajnos esetenként halálhoz vezethet. Gondoskodjunk tehát otthonunk biztonságáról, szereltessünk fel szén-monoxid érzékelő riasztó berendezést, hogy baj esetén időben gondoskodhassunk családunk biztonságáról.

Szén-monoxid vészjelzőt egyre több helyen, általános áruházakban is vásárolhatunk, kb. 4 ezertől 20 ezer forintig terjedően.

A Honeywell CO riasztó, ha veszélyes mennyiségű szén-monoxidot érzékel a levegőben, riasztó hanggal, és fényjelekkel is figyelmeztet. Az európai EN50291:2001 szabványnak megfelel. Teljesen magyar nyelvű temréktájékoztató, csomagolás, feliratok és tanúsítvány található a dobozban. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálatának megfelelt a termék:
https://www.nfh.hu/sites/default/files/szenmonoxid_pozitiv_20150305_0.pdf
“Forrás: internet, 2015-03-05”

 szenmonoxid-riaszto-honeywell-hasznalat

Szén-monoxid riasztó vásárlása esetén ne az ár határozza meg a választásunkat, hisz családunk és saját életünk múlhat a berendezés megfelelő működésén! 

Ezeken a készülékeken lennie kell teszt, vagy próba gombnak, melynek segítségével a riasztási hangot tesztelhetjük. Általános érvényű, hogy a szén-monoxid riasztó mellett mellékelve kell lennie a termék részletes leírásának. Érdemes a felszerelést szakemberre bízni, hisz nem mindegy, milyen magasságban, hová helyezzük el a riasztót, hisz csak akkor nyújthat biztonságot a szén-monoxid mérő, ha megfelelően van elhelyezve.

A szén-monoxid érzékelő elhelyezésénél az alábbiakat vegyük figyelembe: 

– a szén-monoxid felfelé száll ugyan, ám a levegővel keveredik

– olyan helyre szereljük fel a szén-monoxid érzékelőt, hogy az esetleges riasztás hangját éjjel is halljuk, felébredjünk rá

– úgy szereljük fel, és olyan helyre, hogy ne tudjuk véletlenül eltávolítani, leverni, ne dőlhessen fel

– amennyiben falra szereljük, a szén-monoxid érzékelő legyen magasabban az ablak felső részénél, de a mennyezet alatt legalább 15 cm-el.

– a lehetséges szén-monoxid forrástól 1-3 m-re legyen

– ha válaszfal, térelválasztó található a helyiségben, akkor a szén-monoxid riasztó a lehetséges szén-monoxid forrással azonos részben legyen

– hálószobában, vagy egyéb, lehetséges szén-monoxid forrástól távolabb eső helyiségekben lévő szén-monoxid érzékelőt olyan magasságban szereljük, ahol a helyiségben tartózkodó emberek általában levegőt vesznek.

– fürdőszobában a szén-monoxid vészjelző felszerelése az ajtónyílás felső éle alatti magasságban ajánlott.

 

Hová ne szereljünk szén-monoxid vészjelzőt?

– tűzhely vagy mosogató fölé

– ajtó, ablak közelébe, vagy ahol pl. huzat, egyéb levegőáramlás befolyásolhatja az érzékelést (elszívó berendezések, ventillátor, szellőzőnyílás közelébe)

– ahol szennyeződés, por összegyűlhet, ahol könnyedén elszennyeződhet.

– 40 fok és -10 fok fölötti és alatti hőmérsékletű helyiségekbe

– szekrénybe, szekrény alá, épületen kívülre

– ahonnan leverhetjük, feldőlhet, könnyedén sérülhet.

 

A szén-monoxid érzékelőknek a gyártó megadja az élettartamát. Semmiképp ne bízzunk meg abban az érzékelőben, mely ezt a megadott élettartamot már meghaladta!

Ha a szén-monoxid riasztó jelez, azonnal nyissunk ablakot, ajtót és hagyjuk el otthonunkat, menjünk ki a szabad levegőre, és várjunk negyed, vagy akár fél órát, hogy alaposan kiszellőzzön a helyiség, lakás.

Ahol tovább tájékozódhat:

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság >>

 

 

 

Read previous post:
Hagyományos stílus – Zalakerámia Tisza fürdőszobai burkolat család

A Zalakerámia klasszikus, márványmintás Duna és Mura fürdőszobai csempe- és padlólap kollekciók harmadik testvére a Tisza termékcsalád. Ez a kollekció...

Close