Beltér Fürdőszoba Konyha Otthon, lakás

Szárazépítészet: otthonunk átalakítása időhatékonyan

Házunk, lakásunk felújítására, átalakítására sok-sok megoldás rendelkezésre áll, melyek segítségével életterünk kialakítása lehet egyszerű is. Az egyik legnépszerűbb megoldás a gipszkarton válaszfalak, és álmennyezetek építése.

A folyamatos technikai fejlődésnek, és a növekvő érdeklődésnek hála, a szárazépítészet és kellékei maximálisan kielégíthetik az igényeket mind lakossági, mind ipari szinten.

A folyamatosan változó világunkban fontos, hogy otthonunk is képes legyen időről időre megújulni, lehetőség szerint könnyen, az aktuális trendeknek és személyes igényeknek megfelelően. Az általános otthoni komfort fokozása érdekében olykor kisebb-nagyobb átalakításokra van szükség, hogy kényelmünk maximális legyen. A leggyorsabban célravezető, és népszerű megoldás a gipszkaron válaszfalak, álmennyezetek kivitelezése, vagy akár a tetőtér beépítése.

A gipszkartont egy amerikai feltalálónak, Augustine Sackett-nek köszönhetjük, aki 1894-ben szerezte meg a szabadalmat egy olyan farost lemezre, melynek belső burkolata csupán kartonból és gipszből állt. Az 1910-es évektől már ipari termékként és debütált, Európában 1938-től volt elérhető. Európai sikere az 50-es évektől indult meg igazán Németországban, ahol főként belső terek elválasztására alkalmazták. Népszerűsége hamar növekedett, mára már egy globálisan elterjedt termékké nőtte ki magát a gipszkarton, és lassan teljesen kiszoríthatja a téglából épített válaszfalakat.

A gipszkartonnak nem elhanyagolható tulajdonsága, hogy egy környezetbarát építőanyag, mely gipszből és kartonpapírból áll. A gyártás során kizárólag gőzkibocsátás megy végbe, beépített anyagként pedig nincs károsanyag-kibocsátása vagy radioaktív sugárzása, mivel a gipsz előállítása során a nehézfémeket és az oldható sókat kivonják.

A gipszkarton tulajdonságai:

  • környezetbarát
  • nem éghető anyag
  • költség és időhatékony kivitelezést tesz lehetővé
  • könnyen átalakítható
  • jó hőszigetelő
  • jó hangszigetelő
  • jó teherbíró

A gipszkarton felhasználási területei:

  • válasz-, és térelválasztó falak
  • emelt hanggátlású falak
  • álmennyezet, hangulatvilágítás
  • tetőtér beépítés

Gipszkartont tehát sokféle területen felhasználható otthonunk felújítása, átalakítása során. Terek elválasztása mellett gipszkarton rendszerrel kialakítható otthonunk bármely helyiségének hangulatvilágítása beépíthető lámpatestekkel, melyek vezetékelése a gipszkarton mögött történik, amihez szükség esetén könnyen hozzáférhetünk.

A gipszkarton rendszerek beépítéséhez és a szárazépítészethez kapcsolódó egyéb kiegészítőkre is szükségünk lesz: profilok, kiegészítő elemek, szerszámok, speciális nyílászárók. A szakkereskedésekben akár a szakképzett eladók tanácsai alapján is megtalálhatóak e kiegészítők.

Egy szárazépítészeti rendszer beépítése a következő lépések szerint történik:

  1. könnyű fémváz összeszerelése
  2. szigetelés beépítése,
  3. épületgépészeti teendők (víz, villany, klimatizáció stb.)
  4. gipszkarton lemezek beszerelése

Az összeszerelés, a fémváz és a gipszkaron lapok összerakása csavarozással történik, így gyors és tiszta kivitelezést tesz lehetővé otthonunk bármely helyiségében. Párás, nedves helyiségekben (pl. konyha, vagy fürdőszoba) is használhatunk gipszkartont, azonban arra figyelni kell, hogy impregnáló tulajdonsággal rendelkezzen az adott típus.

5+1 kreatív belsőépítészeti ötlet gipszkartonból»

Read previous post:
Napfény és csillogás a fürdőszobában a Grohe-től: Brushed Cool Sunrise

Ha szeretné feldobni otthonát, fürdőszobáját, a GROHE Brushed Cool Sunrise csaptelepek és fürdőszobai kiegészítők szuper megoldást nyújtanak. Elegáns, kifinomult, aranyszínű...

Close