Fürdőkád, zuhanykabin Fürdőszoba

Padlóösszefolyók, avagy zuhanyfolyókák otthonunkban

A megfelelő vízelvezetés otthonunkban is elengedhetetlen. A leggyakoribb padlóösszefolyó, amivel találkozhatott, a régi fördőszobák általában közepén elhelyezett, vagy uszodák, közületek zuhanyzójában alkalmazott négyzet vagy kör alakú lefolyó, ahová minden irányból van enyhe lejtése az aljzatnak. Ehhez hasonló padlóösszefolyó, zuhanyfolyóka napjainkban is igen hasznos fürdőszobai megoldás, ám mind technikailag, mind design tekintetében a folyókák kivitelezése az évek alatt igen sokat fejlődött.

Wellis W-Drain padlóösszefolyó

A padlóösszefolyó, vagy zuhanyfolyóka az a “szerkezet”, mely elvezeti a fürdőszobában a padlóra folyó nagyobb mennyiségű vizet is, megfelően lejtéssel kialakított padló esetén teljes egészében.

Azaz a padlóösszefolyó nem más, mint egy, a padlóba épített, a csatronára kötött vízelvezető, dekoratív, rácsozott fedlappal.

A padlóösszefolyó, és/vagy zuhanyfolyóka fontos feladatot lát el a fürdőszobában, még akkor is, ha nem épp walk-in zuhanykabinnal szerelt a fürdőszobánk. Ugyanis a padlóösszefolyó szerepe, hogy elvezesse a padlóra kiömlő, kifolyó vizet, hogy ne ázzon a helyiség, és akár az egész otthonunk pl. csőtörés, vagy egy meghibásodott mosógép esetén.

A padlóösszefolyó elvezeti például a mosdóból, a kádból, vagy a zuhanytálcából kicsoruló vizet a fürdőszoba padlójáról, és szakszerű beépítéssel lehetővé teszi még azt is, hogy a fürdőkád alatt található, burkolt bűzelzáró dugulását bontás nélkül szüntessük meg.

Alcaplast zuhanyfolyókák

A padlóösszefolyó lehet kör, vagy négyzet alakú, kisebb méretű, pl. egy épített zuhanykabin “zuhanytálcájának” lefolyójaként is funkcionálhat, de akár 1,5 m hosszúsággal is rendelkezhet, amikor már inkább zuhanyfolyókáról beszélünk. Beszerezhetünk íves kialakítású zuhanyfolyókát is, így íves zuhanyzónk is lehet zuhanytálca nélküli. A sokféle design közül nehéz választani, hisz napjainkban szebbnél szebb megoldások elérhetőek.

Hosszú zuhanyfolyókát beépíthetünk például tálcával nem rendelkező, vagy a padlóba épített tálcás zuhanykabin és a fürdőszoba száraz területeinek elválasztására, vagy a zuhanyzó vizének elvezetésére is. Walk-in zuhanykabin esetén a legideálisabb megoldás a zuhanyzás közbeni vízmennyiség gyors, és hatékony elvezetésére.

Alcaplast Buble zuhanyfolyóka

Ma már rengeteg féle design-al készült zuhanyfolókát választhatunk. Az Alcaplast kínálatában elérhetőek pl. színezett, vagy fehér üveg zuhanyfolyókák. Ezeknek is az alapja a rozsdamentes U-profil, amelyre egy edzett üvegből csiszolt lap van ráragasztva.

A zuhanyfolyókát, és padlóösszefolyót is időnként tisztítani kell. Bár bűzelzáróval ellátottak, a szennyeződés megtelepszik a fedlap és a padlóba épített elvezető találkozásánál, és az elvezetőben is, mely kellemetlen szagokat eredményezhet. Célszerű havonta kitsztítani belül is, és a lefolyórácsot is egy kefével. Ne használjunk lúgos, vagy savas tisztítószert, akár tönkre is teheti a padlóösszfolyónkat, de esztétikailag nagy eséllyel károsíthatja a felületet, főként a rács esetében.

Alcaplast Cube zuhanyfolyóka

Alcaplast Line zuhanyfolyóka

 

Read previous post:
Frissítő zuhany zuhanyrendszerekkel

Egy frissítő zuhanyozás üdítő érzést nyújt a meleg időben, amire hamarosan szükségünk lesz napi szinten, akár napjában többször is. Ha...

Close