Fürdőkád, zuhanykabin Fürdőszoba

Zuhanykabin variációk

Ha zuhanykabint szeretnénk fürdőszobánkba, érdemes jól körüljárni a témát, és alaposan átgondolni, mit szeretnénk mind látványra, mind a használat során.

Új zuhanykabinunk lehet a hagyományos értelemben vett kabin, mely szögletes, vagy íves, nyíló vagy tolóajtós, 15-20 cm magas akril vagy kerámia zuhanytálcával rendelkező. De lehet akár teljesen épített, ajtó nélküli, csempézett padlóval; de lehet akár a fürdőszoba padlószintjével megegyező szinten, üvegfallal, vagy akár a nélkül kivitelezett zuhanyzó – ami egy igen modern megoldás. Ez utóbbi kivitelt nevezzük walk-in, avagy besétálós zuhanyzónak.

De nézzük sorban részletesen a lehetőségeket, jellemzőket.

A klasszikus értelemben vett zuhanykabin zuhanytálcával

Zuhanykabin fekete profillal, alacsony kerámia zuhanytálcával

A legegyszerűbb kivitelezés, hiszen készen megvásárolhatjuk a zuhanykabin üveg falait, ajtóit, valamint a zuhanytálcát, és “csak” be kell építeni. Nyílóajtós vagy tolóajtós kivitelben vásárolhatjuk meg, az üveg vastagsága, mintázata tekintetében óriási választék áll rendelkezésre.
Alakját tekintve lehet íves zuhanykabin, félköríves zuhanykabin, valamint szögletes zuhanykabin is.
Választhatunk e megoldások esetén teljes profilozott kivitelt, vagy olyan kivitelt, melyen a falak, ajtó tartására alkalmas, ill. nyitási profilok vannak hozzá. A profilok színében szintén nagy a választék, lehet akár króm, fekete, fehér, arany, és ezek matt kivitelben, és még sorolhatnánk.
A zuhanytálca lehet akril, vagy akár kerámia is.
Méretét tekintve szintén nagy a választék, 80*80 cm-estől akár egyedi méretben is legyártatható. A legelterjedtebb méretek a 80*80, 90*90, 100*100, 80*120, de mindenképp érdemes tájékozódni a kereskedésekben.

Épített zuhanykabin

Az épített zuhanykabin csempézett falakból áll, melybe a tulajdonos igényei szerint kerül zuhanytálca, vagy a zuhanytálcát is megépíti a szakember. Ez esetben megfelelő lejtés, és padlóösszefolyó beépítése szükséges. A zuhanytálca lehet magasított, széllel rendelkező, de akár a fürdőszoba padlószintjével megegyező szinten is lehet (természetesen akkor, ha nem kérünk kész zuhanytálca beépítést).
Az épített zuhanykabin esetében eldönthetjük, hogy zuhanyajtót szeretnénk-e beépíttetni, vagy sem.
Az épített zuhanykabin méretét a rendelkezésre álló hely, valamint a tulajdonos igényei határozzák meg. A fal/falak magasságát szintén a tulajdonos igénye határozza meg, tehát merjen egyedit álmodni! A csempe burkolat, és a padlólap terén hatalmas a választék, így a design-nak valóban csak a fantáziája szabhat határt, hisz egyes termékcsaládokhoz dekorcsempét is választhatunk. Burkolat választáskor érdemes egy termékcsaládon belül válogatni az egységes öszkép érdekében.

Walk-in, avagy besétálós zuhanyzó

Walk-in zuhanyzó, oldalfallal, “tálca” nélkül

A walk-in zuhany megoldások esetében már nem igazán kabinról beszélünk, hisz a lényege, hogy a fürdőszoba egy részén helyezkedik el, fal(ak) nélkül.
Nagyobb fürdőszobákban igazán látványos megoldás, kisebb fürdőszobákban viszont praktikusnak bizonyul. Látványra nem csökkenti a térérzetet, és rendkívül kényelmes a használata.
Az “valódi” walk-in zuhanyzónak nincsen tálcája, nincsenek falai, a “tálca” a fürdőszoba padlója, ahol a vízelvezetésről a megfelelő padlólejtés, és a szakszerűen beépített zuhanyfolyóka (vagy padlóösszefolyó) gondoskodik.
A mindennapi használat során így kényelmetlen lehet, hogy a szétfröccsenő vizet fel kell törölni, így egy-egy zuhanyfal elhelyezése praktikus megoldást kínál. Mivel üveg zuhanyfalról beszélünk, a térérzetünk nem lesz kisebb az elhelyezésével.
Ha utólagosan nem valósítható meg a padló lejtésének a kialakítása, és/vagy a padlóösszefolyó beépítése, akkor ajánlott alacsony, kerámia zuhanytálcát beépíteni.

Természetesen a lehetőségek tárháza óriási, érdemes kivitelező szakember segítségét kérni már a tervezésben. Zuhany csaptelepek tekintetében is óriási a választék, hisz a klasszikus kézizuhanyon kívül ma már esőztető zuhanyt is beépíthetünk. Nézzen szét a szakkereskedések kínálatában, merjen álmodni, hisz napjainkban szinte mindenre van megoldás.

Épített zuhanytálca, zuhanyfalakkal, ajtóval

Padlóösszefolyó

Épített zuhanytálca, fallal, ajtóval

Zuhanyzó üveg fallal, alacsony zuhanytálcával

Épített zuhanyfülke, zuhanyfallal, ajtóval – a maximális kényelem jegyében

Read previous post:
A kényelem és a harmónia fúziója a fürdőszobában: Kludi Renon kollekció

A KLUDI-RENON a kényelem és a funkcionalitás harmonikus keverékét testesíti meg, amelyet szolid, mégis precízen kidolgozott formái jellemeznek.

Close