Világítás

Amit a LED izzókról tudni érdemes

Valójában a LED nem izzik, így a címben használt megnevezés pontatlan, ám a hétköznapi életünkben ez az elnevezés az elterjedt, így keressük a LED fényforrást a szakboltok eladóinál. A LED lámpák talán legismertebb és legkiemeltebb tulajdonsága, hogy rendkívül energiatakarékosak, és hosszú élettartamúak pl. a hagyományos villanykörtéhez képest.

A hagyományos villanykörték egy fémszál felmelegedéséből, izzásából érik el a fénykibocsátást, a LED (izzók) fényforrások azonban nem melegszenek, a fénykibocsátást elektronok felszabadulása eredményezi. Ennek köszönhető a LED fényforrások nagy mértékű energiatakarékossága.

Mivel a LED fényforrások a keletkezett áramot nem hőtermelésre használják fel, hanem világításra, így pl. 25 W áramfelhasználással sokkal nagyobb fényerő érhető el, mint hagyományos villanykörte esetén.

izzok

Fényforrások összehasonlítása

Minimális hőtermelésnek köszönhetően a LED lámpák tökéletesek olyan helyekre, ahol számít az izzó hőmérséklete, ugyanis oly annyira nem melegszenek fel, hogy akár több órás világítást követően is megfoghatóak kézzel, nem égetnek.

A minimális hőtermelésnek köszönhető a hosszú élettartamuk is, és mivel rendkívül hosszú az élettartamuk, szinte csak egyszeri beruházást igényelnek. Ezért tökéletes választás a háztartásokban nehezen hozzáférhető helyeken, pl. homlokzati világításként.

A LED fényforrások fókuszált fényt adnak, irányított fényt sugároznak. Oda világítanak, ahová szeretnénk.

led-lamp

LED fényforrások

Tévhit, hogy a LED izzók kékes, hideg fénnyel világítanak, ugyanis hideg vagy meleg fénnyel is képesek világítani, attól függ, milyet választunk. Vásárláskor ellenőrizzük, vegyük figyelembe a kívánt színhőmérsékletet.

Használhatóak speciális fényerő szabályozóval is, azonban ahol hagyományos izzókhoz használt fényerő szabályozó van felszerelve (dimmer) ott nem kompatibilisek a LED fényforrások.

A gyakori be-, kikapcsolásnak nincsen élettartamot rövidítő hatása.

A LED fényforrások felkapcsolást követően, azonnal, teljes fényükkel világítanak, nincsen késleltetés.

Sokkal jobb fényerővel világítanak hagyományos társaiknál, azonban vegyük figyelembe fókuszált fényüket. Míg a hagyományos villanykörte szórt fénnyel, addig a LED izzók irányított fénnyel világítanak.

A LED fényforrások tehát költséghatékonyabban, jobb hatásfokkal, hosszabb élettartammal működnek, mint a hagyományos villanykörte, vagy a halogén izzók. Megéri a beruházást, hosszútávon visszahozzák a befektetett költséget.

Read previous post:
Hogyan rendezzünk be egy nagy fürdőszobát?

Ha egy nagy alapterületű fürdőszoba berendezéséről van szó, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ebben az esetben is alapos tervezés...

Close