Fürdőkád, zuhanykabin Fürdőszoba

Fürdőszoba tervezés 5 szempontja

A fürdőszoba ma már több szerepet tölt be, mint egy egyszerű fürdőhelyiség, legyen az kicsit, vagy épp nagy méretű fürdőszoba. Ezért tervezésekor egyre nagyobb szerepet kap a stílus, a design is. Néhány lépésben összefoglaljuk, mit vegyünk figyelembe a tervezéskor.Első lépésként mérjük fel a rendelkezésre álló területet, a fürdőszoba méretét, legyen szó felújításról, vagy az új építésű otthonunk tervezett fürdőszobájának méretéről.

1. Rendelkezésre álló hely: nincs általános szabály, mekkorának kell lennie a fürdőszobának, ám manapság teret nyer a nagy méret, a luxus design, így fürdőszobánk valódi szoba is lehet. A nagy fürdőszobákban gyakran kap helyet dupla mosdó, elválasztott WC, bidé, dupla zuhanyfülke, készemélyes, akár térben álló kád is. Igazi luxusélményt nyújthat, ha módunkban áll öltöző, vagy társalkodóhely kialakítása a meghitt fürdőzést követő beszélgetéshez.

2. Berendezés, design: kisebb vagy épp kicsi fürdőszoba esetén korlátokba üztközünk a beépíthető, beszerelhető berendezések tekintetében is. Sokat kell számolnunk, ügyeskednünk a megfelelő méretű szaniterek, berendezések megtalálása is fejtörést okoz, és akár túlzsúfolt hatású is lehet az eredmény. Ekkor használjunk világosabb színeket, növeljük a teret tükrökkel. A kreativitás sokat segít a kívánt eredmény elérésében.

3. Fürdés és zuhanyozás… szeretne választani, mikor milyen kedve van? Kisebb fürdőszoba esetén nagy hangsúlyt kell fektetni e kérdésre. Ha kicsi a hely, nem biztos, hogy elfér egy átlagos fürdőkád. Ma már ettől nem kell tartanunk, ülőkádak, egészen kicsi fürdőkádak, dézsa szerű kádak is rendelkezésre állnak.
A zuhanyzót a fürdőkád felé is tervezhetjük, így a fürdőkádunk egyben a zuhanytálca szerepét is betöltheti. Ekkor kádparaván, vagy zuhanyfüggöny betöltheti a zuhanyfal szerepét, vagy akár el is hagyhatjuk.

 

Ha csak zuhanyzóban gondolkodunk, a legmodernebb és valóban stílusos megoldás Walk-in zuhanykabin beépítése. Térhatás szempontjából is a legjobb lehet, hisz nincs zuhanytálca, ami megtörné a teret. Walk-in, azaz a besétálós zuhanykabin a minőség és elegancia megtestesítője. Korábbi cikkünk a témában>>

4. Tervezze meg a világítást is! A fürdőszoba világítása esetén egy központi, és kiegészítő világításban gondolkodjunk. A hangulatvilágításra is térjünk ki tervezéskor. Gondosan válasszunk fürdőszobai lámpát, figylejünk a design mellett a praktikumra is. Korábbi cikkünk a témában>>

5. Okos és esztétikus megoldások tárolásra főként kisebb fürdőszobák esetében kanpnak nagyobb hangsúlyt, ám design szempontjából a nagy fürdőszobában is figyelembe kell venni. Fürdőszobabútorok tárháza áll rendelkezésünkre, megfelelő rendelkezésre álló hely esetén könnyebben választhatunk stílusunk és igényeink szerint. Igen ám, de kis fürdőszoba esetén az okos megoldások jöhetnek szóba. Felső, falra szerelt szekrények, tökör mögé rejtett ajtóvala térnövelés hatását is segítik, és a mosdó alatti, falra szerelt szekrények légiesen könnyed megjelenése igazán stílusos.

Engedjük szabadjára fantáziánkat kisebb rendelkezésre álló hely esetén is, hisz hatalmas ötleteink születhetnek. Példálul kihasználjatjuk a zuhanyzó feletti területet is tárolásra, egy esztétikus szekrény szinte fel sem tűnik, mégis elrejti a ritkábban használt, ám szükséges fürdőszobai eszközeinket.

 

Read previous post:
A fürdőszoba felújítása 10 lépésben

Számos oka lehet annak, hogy a fürdőszoba felújítását tűzzük ki célul: műszakilag megérett a felújításra, vagy új design-t szeretnénk, vagy...

Close