Kültér, kert Tető

A napkollektorokról

Az ember mindig is próbálta kihasználni a természet adta lehetőségeket. Nem csak vizet, táplálékot, és különböző anyagokat használunk fel, hanem mindenféle természetes energiát is. Most óriási találmányról beszélünk, egy alternatív energiahasznosítási módszerről. Mielőtt napkollektort szereznénk be, tudnunk kell, hogy a napkollektorok esetében a legfontosabb szempont a napsütéses órák száma.

Hazánkban nyáron és télen ezek nagyon különböző számok! Ugyanazokkal a beállításokkal a működés nem lesz hatékony, ha a feltételek megváltoznak. Rendkívül fontos a napkollektor helye, értelem szerűen oda érdemes elhelyezni, ahol a nap a legtöbbet éri.

napkollektor-rendszerA napkollektor egy újfajta energiahasznosítási eljárás, mely a Nap sugarait felhasználva képes meleg vizet, vagy levegőt előállítani. Azon az elven működik, hogy elnyeli a napsugarakat, és a Nap hője eközben felmelegíti a napkollektorban keringő vizet, vagy levegőt. A hő nem képes elszökni, a szigetelésnek köszönhetően. Egy hőcserélő működik a szerkezetben, amihez egy szivattyú juttatja el a felmelegített folyadékot, ezen keresztül pedig a felmelegített víz egy tartályba jut.

Borúsabb, hidegebb időben is megéri működtetni a berendezést, mert talán nem tudja annyira felmelegíteni a vizet, mint nyáron, de a kazánnal történő „rásegítés” már így is költséghatékonyabb, hiszen nem olyan hideg a felmelegítendő víz. A rendszer működése automatikus, ugyanis rendelkezik egy vezérlőelektronikával, amit egyedileg szabályozhatunk, és a beállításokat előre is megadhatjuk. Az alapján tehát, hogy mit melegít a napkollektor, létezik levegőt melegítő, és folyadékot melegítő változat. Előbbinél a levegő egy ún. hő csapdán át melegíti fel a benne rekedt hőt, a belőle kiáramló meleg levegő pedig tetszés szerint használható. Utóbbinál, ahogy már említettem, a szerkezetben keringő víz szállítja tovább a napkollektor belsejében létrejött hőt, majd oda, ahol nekünk szükségünk van rá.

Ez már a technika csúcsa, és tény, hogy drága beruházás, viszont idővel behozza a bele fektetett tőkét, és bőven megtérül a ráfordítás. Az okos emberek döntése, azoké, akik gondolnak a jövőre, a környezetre és a családjukra.

Read previous post:
Miért fontos a szigetelés?

A héten volt már szó a lakás penészesedésének okairól, ahol megemlítettem a szigetelést, mint az egyik legfontosabb tényezőt, a probléma...

Close