Szerszám

Barkácsolás, fűrészelés: a körfűrész

Különböző anyagok fűrészeléséhez különböző fűrészt kell használnunk. Nem mindegy az anyag típusa, keménysége, vastagsága. Hatalmas kínálat áll rendelkezésünkre különböző áruházak polcain, és az interneten is.

Cikksorozatunkban elérkeztünk a körfűrész bemutatásához, reméljük, hasznos információval szolgálunk, megkönnyítjük a tervezett munkához leginkább megfelelő fűrész kiválasztását.

 

Körfűrész

Leginkább egyenes vonalú, hosszú, gyors vágásokhoz használják vastagabb anyagoknál, elsősorban fához. Más anyag is vágható vele, előfordulhat, hogy speciális fűrészlap szükséges hozzá.

korfureszFűrészelhető anyagok:  forgácslemez, rétegelt lemez, fagerendák, keményfa padlólemezek és alátétlemezek.
Minden körfűrész adott fűrészlap mérettel készül, és csak azzal használható. Ez a méret határozza meg a vágási mélységet. A gyakori körfűrész vágási mélységek 40 mm, 55 mm és 66 mm.
A körfűrészlapok leggyakoribb típusai a gyorsacélból készült HSS, és a (Wolfram) karbid élű, nagyon kemény fém (HM) csúcsú fogakkal.

A legtöbb HSS fűrészlappal kemény és puha fát vághatunk. Színes fémeket, műanyagot, laminált terméket szeretne vágni azokhoz sokcélú fűrészlapot, vagy az adott anyaghoz való fűrészlapot vásároljon. Általánosságban: a fűrészlapnak minél több foga van, annál pontosabban lehet vele vágni, ám a kevesebb fogú fűrészlap gyorsabb vágásra képes.

Hagyja dolgozni a gépet, túlzott nyomás esetén lassul a vágási sebesség!

Hamarosan folytatjuk a szablyafűrésszel.

Read previous post:
Barkácsolás, fűrészelés: a szúrófűrész

Beköszöntött az igazi tavasz, a kerti munkákhoz, otthoni barkácsoláshoz is hozzálátunk fokozatosan. Itt az ideje legallyazni a fákat, elkészíteni a...

Close