Szerszám

Barkácsolás, fűrészelés: a szúrófűrész

Beköszöntött az igazi tavasz, a kerti munkákhoz, otthoni barkácsoláshoz is hozzálátunk fokozatosan. Itt az ideje legallyazni a fákat, elkészíteni a kerti bútorokat, megkezdődhet a felújítás. Sok egyéb kéziszerszám mellett fűrészt is kell majd használnunk a fák gallyazásánál, bútor – vagy egyéb – barkácsolás során. Felmerül a kérdés, hogy milyen munkálathoz milyen fűrészt használjunk?

Mint minden szerszámgépnél, így a fűrésznél sem mindegy, mit szeretnénk vele vágni, mire szeretnénk használni. A körültekintő választással sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat.

A következőkben bemutatunk néhány fűrész fajtát.

Szúrófűrész

Nagyon sokoldalú fűrésztípus, sokan dekopírfűrészként ismerik. Egyes és görbe vonalak mentén is tudunk vele pontosan vágni. Különböző fűrészlapokat választhatunk, attól függően, hogy milyen anyagot, milyen vonal, görbe mentén szeretnénk vágni. Fűrészelhetők vele: fa, fém, műanyag, gipszkarton, laminált parketta, kerámia csempe.

szurofureszEgyes típusoknál a vibrációs beállításnak köszönhetően elérhető, hogy egyenes vonalban gyorsabb fűrészelést végez. Viszont minél kisebb a vibrációs mozgás, annál pontosabb vágást érhetünk el.
Sebességbeállító tárcsával az anyagnak megfelelő fűrészelési sebességet állíthatunk be. Általában a keményebb anyagokat alacsonyabb sebességgel vágjuk, a nagyobb fűrészelési sebesség puhább anyagokhoz ajánlott, mint például fenyő, forgácslemezek, farostlemezek, kompozit anyagok.

Lassabb fűrészelési sebességgel kezdjük a munkát, amit fokozhatunk, ha már a fűrész a megfelelő vonalon mozog.

Különféle fűrészlapok kaphatók a különféle anyagokhoz – például fémhez, fához, műanyaghoz vagy csempéhez. A görbék fűrészeléséhez szintén speciális fűrészlapok kaphatók.

Hagyja a fűrészt dolgozni, ha túl nagy nyomást fejt ki, lelassítja a fűrészlap sebességét.

Hamarosan folytatjuk a körfűrésszel.

Read previous post:
Polc a falra

Nem régiben szembesültünk azzal a ténnyel, hogy bizony hiányos a házi szerszámos láda. Nagyon is. Vásároltunk ugyanis egy fali polcot,...

Close