Szerszám

Barkácsolás, fűrészelés: kézi fűrészek

Az elektromos fűrészeket/ fűrészgépeket követően áttérünk a kézi fűrészekre. A kézi fűrészeknél sem mindegy, hogy milyen munkát fogunk végezni velük. Meghatározó az anyag és az anyag vastagsága is. A kézifűrészeknek két fő típusát különböztetjük meg: rugalmas pengéjű típus (faanyagok darabolására) illetve a merevített pengéjű típusok (pontosabb munkákra, ill. fémhez.

A fűrészelés megkezdése előtt a legfontosabb, hogy stabilan rögzítsük az anyagot. Ezt megtehetjük satuba vagy szorítóba fogatva, fűrészbakkal, vagy munkapad satujával (itt a satu az egész munkapadon végig fut).

Lemezek fűrészelésekor az anyagot több ponton ajánlott rögzíteni, valamint a levágott darabot is érdemes megtámasztani, hogy nehogy letörjön, mert szilánkos maradhat a szél.

A fűrészek fogai jobbra-balra kihajlanak a fűrészlapból, a kihajlásnak megfelelő széles rést vágnak az anyagba, ebben siklik a fűrészlap.

Faanyag vágása:

mindig jelölje meg a vágás vonalát. Ne a vonalon vágjon, mindig a vonal azon oldalán haladjon, ami a hulladékdarab felé esik. Ha ugyanis a vonalon halad, rövidebb lehet a munkadarab a kelleténél. Bevonatos lapok fűrészelésekor a munkadarab színe felől fűrészeljen, mert a fűrész alul kisebb szilánkokat lepattinthat a bevonatból.

Hajlékony kézifűrészek

A legelterjedtebbek: keresztfűrész, a furnérfűrész és a rókafarkfű­rész.

Keresztfűrész: húzáskor és toláskor is vág. Ez­zel a fűrésszel a fát szálirányára merőlege­sen lehet a legjobban vágni. Általában 65 cm hosszú, és a pengén 10 cm-énként 24-32 fog van.

Furnérfűrész: a keresztfűrész kisebb változata, 50 cm hosszú és 10 centinként 40 foga van. Leginkább lemezes anyagok, például furnérlemez vágására használják.

Rókafarkfűrész: Kb 65 cm hosszú, 10 centinként 20 foggal. A fa szálirá­nya mentén való vágásra alkalmas.

kesztfureszrokafuresz

Általános célú fűrész

az adott munkához szükséges szög­be állítható műanyag fogantyúja van. Fa és fém vágására egyaránt alkalmas (a kétféle anyagot együtt is átvágja). Bontáskor hasznos lehet, hisz a bontott faanyagokban gyakran előfordulnak régi szögek is. Azonban legyünk vele óvatosak, bontáskor könnyen átvághatja az alá kerülő csöveket, drótokat.

Lyukfűrész

nagyon keskeny pengéjű, a nehezen elkészíthető belső fu­ratok, például kulcslyukak kivágására alkalmas. Először egy lyukat kell fúrni a munkadarab kieső részére, és onnan óvatosan kell haladni a kívánt forma eléréséig.

 

Hamarosan folytatjuk a kézi fűrésszekkel, ám ha mégis inkább fűrészgéppel dolgozna, ajánlom figyelmébe: OtthonDepo.hu – Kézi fűrészgépek

 

Read previous post:
Barkácsolás, fűrészelés: a szablyafűrész

Beköszöntött az igazi tavasz, a kerti munkákhoz, otthoni barkácsoláshoz is hozzálátunk fokozatosan. Itt az ideje legallyazni a fákat, elkészíteni a...

Close