Jakuzzi, szauna, hidromasszázs

A hagyományos finn szauna, és használata

A szauna használata egyszerre megnyugtat, felpezsdít, ráadásul még egészséges is. Bár szezonja leginkább a téli hónapokra tehető, a wellness élmények kedvelői akár egész évben is használják.

Egy kis történelem:

A szaunázás egy olyan relaxáló, jótékony egészségügyi hatásokkal bíró tevékenység, amit az északi népek feltehetőleg évezredek óta ismernek, ugyanis az első írásos emlékek a szaunázásról egészen a vikingek koráig nyúlnak vissza. A történelem során számos, különféle szauna típus kialakult, amelyekről általánosságban elmondhatjuk, hogy a szauna egy kisebb, zárt helyiség volt, amit tisztálkodásra, gyógyulásra, sőt, szülésre is használtak.
A 20. századig a füstszauna volt a jellemző, majd egyre inkább áttértünk a finn szaunára. A szauna az évek során elengedhetetlen kelléke lett a hoteleknek, hétvégi házaknak is, és ma már abszolút nem elérhetetlen álom, hogy otthonunkban egy saját kis wellness-részleget építsünk ki szaunával.

A szaunázás a finneknél mind a mai napig elterjedt és népszerű szokás, szerves része a mindennapoknak is, sokan tartanak finn szaunát az otthonaikban.

A mi kultúránkban nem mondható elterjedtnek a finn szauna, vagy más szaunák rendszeres és kiforrott használata. Egy szaunázás szinte szertartás, nagyjából másfél óráig is tart, és általánosságban 3-4 fordulóból áll.

Hogyan szaunázzunk?

  • higiéniai okokból zuhanyozzunk le a szaunázás előtt, majd törölközzünk meg alaposan, hogy a testünk felszínén lévő víz ne akadályozza a párolgást.
  • üljünk be a szaunába kb. 10-15 percre, ezt követően jöjjünk ki
  • amikor kijöttünk pihenjünk sétával, vagy fekvéssel néhány percet, majd vegyünk hideg zuhanyt, merüljünk hideg medencében, vagy egyszerűen álljunk ki a hideg levegőre. Ne csobbanjunk egyből a hideg vízbe, mert az rendkívül káros lehet és szélsőséges esetben infarktushoz vezethet!
  • ilyen váltásokkal szaunázzunk 3-4 alkalommal, majd vegyünk egy alapos fürdőt.
  • szaunázás után figyeljünk a szénsavmentes vízzel történő hidratálásra, mert szervezetünk sok folyadékot veszít!

Szaunázás után érdemes 1-2 órát pihennünk, hiszen az természetes jelenség, hogy eltompultnak érezzük magunkat.

A finn szauna:

A hagyományos finn szauna egy lucfenyővel bélelt zárt helyiség, ami a kályhájával köveket fűt fel, amelyet ízlésünknek megfelelő mennyiségű vízzel locsolhatunk a gőzképződésért. A kályha lehet fafűtéses (hangulatosabb) és villamos fűtésű (könnyebben kezelhető) is. A gőz nem növeli a hőmérsékletet, de fokozza a forróságérzetet, így jobban izzadunk általa. A locsolódézsa vizébe illóolajat is csepegtethetünk, mely kellemes aromaterápiás élményt nyújt.

Ideális esetben a finn szauna hőfoka 70-90° közötti.

A finn szauna további eszközei a fa dézsa és a fa merőkanál, ami a locsoláshoz szükséges.

Aki ragaszkodik a finn hagyományokhoz, javasoljuk, szerezze be a tradicionális nyírfa virgácsot, amivel önmagunkat és egymást csapkodhatjuk. Habár a tevékenység viccesen hangzik, a vesszőzés jótékony hatással van a vérkeringésre, egyben kellemes levezető tevékenység. Nyilvános szaunában célszerű törölközőre ülni, hogy elkerüljük a különféle fertőzéseket.

A szaunázás hatásai:

A szauna magas hőmérséklete és a képződő gőz hatására fokozott izzadás lép fel, ami kitágítja a bőr pórusait. Az izzadás segítségével pedig a pórusokon át távoznak szervezetünkből a toxinok és más lerakódások. A szaunázók sokszor felfrissülést és egészségi állapotuk javulását tapasztalják, ami nem véletlen. Az izzadás által szervezetünk méregteleníti magát, izmaink ellazulnak, és általános közérzetünk emiatt jelentősen javul.

A meleg gőz hatására a vérkeringés felpezsdül testünk minden porcikájában, beleértve az izmokat és az ízületeket is. Ennek hatására pedig javul az oxigénellátás, ami a sejtek regenerálódásához, képződéséhez létfontosságú.

Sokan a szaunázást hatékonyabb súlycsökkentő módszernek tartják, mint a sportokat. Tény, hogy a szauna pozitív hatással van metabolizmusunkra – gyorsítja, és fokozza a hatékonyságát, ami pedig súlycsökkenést eredményezhet. 15-20 perc szaunázás 1 óra tempós gyaloglással vagy könnyebb edzéssel ér fel!

A rendszeres szaunázás segít a feszültség oldásában. Az alvási nehézségekkel (pl. insomnia) küszködők különösen kedvelik, mert a szaunázás mély és pihentető alvást vált ki.

A finn szauna használata nem javallott szívbetegséggel, magas vérnyomással küzdő személyeknek, mert a forró gőz és a hirtelen lehűlés rájuk káros hatást fejthet ki! Ugyanígy epilepsziában szenvedők se használják, illetve visszérproblémák esetén sem előnyös szaunázni.
12 év alatti gyerekek ne használják a szaunát, ugyanis a finn szauna hőhatása túl erős az ő szervezetüknek!

Read previous post:
Otthoni wellness masszázskáddal

Egy fárasztó nap után nincs is kellemesebb élmény, mint otthonunk nyugalmában elmerülni egy kád vízben. Az élmény, a hatás fokozható,...

Close