Szén-monoxid érzékelő

Szénmonoxid mérgezés – Mit tehetünk, hogy megelőzzük?

A téli időszakban a szénmonoxid mérgezésekről szóló hírekkel van tele a média. Sajnos az esetek nagy százalékában a mérgezés áldozatain a kiérkező mentők már nem tudnak segíteni, mert az áldozatok nem ismerik fel időben a tüneteket, vagy épp akkor történik a baj, mikor alszanak. Ez az alattomos gáz nem válogat: ártatlan gyermekek, életerős fiatalok, felnőttek, és végtelen idősek egyaránt lehetnek az áldozatai.  Ha Ön aggódik, jól teszi. Nézzük meg a továbbiakban, mire kell figyelni, mik a mérgezés tünetei, és mi a teendő, ha Ön meg szeretné előzni a tragédiát.

Nyáron az ablakaink akár egész nap és éjjel is nyitva lehetnek, de télen hajlamosak vagyunk kevesebbet szellőztetni, érthető okokból, nem szeretnénk kiengedni a meleget a lakásból.

Pedig szellőztetni kell télen is, oxigénre szükségünk van pl. a baktériumok ellen is, ha nyomasztó, fejfájásos tüneteket tapasztalunk, sokszor egy szellőztetés is segíthet.

Gyorsabban és hatékonyabban cserélődik a lakás levegője, ha kereszthuzatot csinálunk, tehát egyszerre nyitjuk ki az összes ablakot, ajtót, így akár pár perc is elég lehet, emellett a friss levegőt felfűteni is könnyebb.

Ezen felül soha ne feledkezzünk meg a lakásban található fűtőtőtestek, kazánok, vízmelegítők rendszeres ellenőrzéséről, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük, és érdemes legalább évente egyszer, a fűtési szezon megkezdése előtt elintézni. Ha egy meghibásodás következtében mégis megnő a lakás levegőjének szénmonoxid- tartalma, a következőket érezhetjük: fejfájás, hányinger/émelygés, rossz közérzet. Ha ezeket tapasztaljuk, azonnal hagyjuk el a lakást, ha nem vagyunk egyedül, igyekezzünk kimenekíteni a családtagokat, ha van időnk, ne feledkezzünk meg kisállatainkról sem.

Vigyünk magunkkal telefont, és amint elhagytuk a lakást, hívjuk a mentőket, minden perc számít!

De, mint minden esetben, itt is a megelőzés a legfontosabb! Vásároljon szénmonoxid – érzékelőt, tudja biztonságban családját!

Mi segítünk Önnek, korábbi bejegyzéseink között részletes termékleírásokat, és felszerelési útmutatót talál.

Az érzékelők még időben jeleznek, ha baj van!

 

Read previous post:
Forró fürdő a hideg téli estéken

Nincs is annál felemelőbb érzés, mikor az ember egy nehéz nap után hazaérve, ellátva az otthoni teendőket, végre egyedül lehet...

Close